Follow Me @eryna82

05 October 2018

[Semi-traveler] Planning NEVER been easy~

Mood : travel-withdrawal
Selected track : GOT7 - Lullaby


Where do we begin? Planning for Europe & backpacking! πŸ˜“


Initially tiada NIAT pun untuk do self-travel apatah lagi back-pack untuk Europe sebab time constrains. PENAT. SUSAH. Work-load sumore!

Most blogger yang i hooping (after kena plan sendiri) takes 6 months to a year just for planning itself (ticket, transport, accommodation, budget, places to visit, what-to-do bla bla bla...long list).

*be prepared*

Plan asal adalah pegi ngan tour package. Sudah siap booked + bayar deposit ye Balkan tour package dkt MATTA FAIR. Ye lah deal dekat MATTA FAIR ni instead of bayar deposit RM1k baik bayar RM300 je kan. So mind-set memang prepared untuk pegi tour guide. Senang. Ikut je guide. Tayah fikir planning semua. Semuanya dah disediakan. Tinggal bayar & jalan je~

Tapi nak dijadikan cerita, agent tu terpaksa cancelkan trip sebab x cukup participant. Diorang bagi jugak option tarikh lain, tapi masalahnya tarikh yang dia bagi tu tiada yang sesuai langsung dengan timing kitorang.

😭

Dengan pemikiran "Takkan nak melangut dekat Malaysia time cuti panjang tu kan!!" maka terus je decide plan pegi sendiri lah! Since banyak jugak pamphlet kitorang kaut masa MATTA FAIR tu, so kita guna la jadi guide. So bulan Julai 2018 baru riki tiket flight! Nak fly awal September 2018. Memang mendapatlah kan! *oh tiket flight* *mahal*

😱😱

Plan asal : Paris > Madrid > Barcelona > Milan > Croatia > Bosnia > Athens + Santorini > Amsterdam

Lepas tu dia jadi : London > Paris > Madrid > Barcelona > Brussels + Bruges > Amsterdam

Sebab include London & drop Balkan region
  • Tiket flight to London from KL lagi murah dari KL to Paris
  • Tiket return domestic flight Athens - Santorini je dah 😭😭 (walaupun low season)
  • Rasa macam tak puas kalau duduk 1 negara Balkan 1 hari je. Paling tidak 2 hari. (schedule lari)
  • From London terus pegi Paris. Heathrow tu sebagai entrance je (plus dapat la cop passport)
Then we caught off-guard a bit bila mana check tiket train London to Paris on 09.09 & 10.09 H.A.B.I.S.

😡😡

So terpaksalah stay di London 2 hari dan reconstruct route. Masa ni tiket theme park Disneyland Paris pun dah mula riki date.

Lepas tu route jadi : London > Brussels + Bruges > Paris > Madrid > Barcelona > Amsterdam

Ni alternative route. Tapi bila tengok map, nak lompat dari Barcelona ke Amsterdam tu macam jauh pulak. Tak gigih la nak spend too much time dalam bus or train. Domestic flight tu kira last resort lah!

Lepas tu route jadi : London > Brussels + Bruges > Paris > Zurich + Interlaken > Prague > Berlin > Amsterdam

Ni route plan selepas baca satu tweet oleh encik @amalikamarudin yang tweet pasal his backpack trip to Europe. So berangan la taruk Swiss dalam route! Prague tu masuk lepas Bahie ulang tengok Grandpa Over Flowers πŸ˜„. Ini semuanya salah μ΄μ„œμ§„!

Memandangkan duit RM tengah murah & Swiss Franc bukannya MURAH maka kita terpaksa lupakan Zurich + Interlaken tu plus constrain schedule. πŸ˜₯

Tukar lagi route jadi : London > Brussels + Bruges > Paris > Frankfurt > Munich > Prague > Berlin > Amsterdam

Kitorang decide to drop Frankfurt lepas membaca theculturetrip.com & Trip Advisor. Frankfurt more business-centric city compared to Berlin. Tak banyak tempat menarik untuk dilawati.

Finally route yang dipersetujui bersama adalah : London > Brussels + Bruges > Paris > Munich > Prague > Berlin > Amsterdam

Tak senang nak plan route sahaja. Even towards days nak fly pun we still search the places we want to visit. Dengan godaan gambar - gambar cantik bila tanya pakcik google like "Visiting Prague in September". πŸ˜…πŸ˜…

Ini merupakan antara helper masa kami nk buat route planning :
  • Google Maps : dapat clear picture negara yang korang nak pegi tu sebelah-sebelah ke, route naik atas turun ke bawah ke or vice-versa ke atau carca marba~
  • RoutePerfect : Boleh tolong susun berapa hari yang sesuai untuk visit satu -satu tempat or negara. Kitorang pakai sekejap je website ni sebelum jumpa Visit A City yang lebih specific.
  • Visit A City : useful untuk plan detail & specific itinerary for the day.
  • Google Spreadsheet : useful untuk buat est budget flight, accommodation listing dsb bila mana travel partner korang sorang dkt KL (+ serata Malaysia sebab outstation / stand-by) and sorang lagi dekat Nilai (iols lah tuh πŸ˜…).

Flight ticket & Land transportation (Bus, train, domestic flight) :
  • SkyScanner : memang favorite kitorang lah untuk riki harga tiket. Who doesn't kan? ke ada yang guna kaedah lain? share ek!
  • GoEuro : will explained later on next post~

Reading guide :
  • Trip Advisor : all sort of questions will be answered when google didn't help much~

So that's all for now about making a route P.L.A.N. Maka tips yang nak dikongsikan kali ini adalah :
  • Pick and Plan your route carefully. It's not really recommended to enter and exit within the same airport especially for European country. Next post will detail out pasal transportation I'll explained why.
  • Don't be too ambitious. Trip shouldn't be draining your energy. InsyaAllah ada rezeki lain di masa akan datang ✌
  • Read, read & read. Reading tu termasuk googling dan blog-hooping ye. It will make you discover more~ trust me! (for me it's Giethoorn. Accidentally found the place after blog-hooping)
    (p/s : walaupun semua plan sendiri & "like backpacking" tapi tak semua backpacking tu murah ye!. Panggil backpack sebab tak bawak beg tarik?)

    Until next post guys. Thanks for reading my so-called blog. Hopefully dapat keep the momentum to update. 

    byeome!
    πŸ‘‹πŸ‘‹

    No comments:

    Post a Comment

    Hey you! Thanks for your 2cent! Appreciate it!