24 February 2009

.road.to.ptd.examination.

mood: -senang-riang-
selected track: elliot yamin - fight for love

fuyuhhhhh...lame tol tinggal blog nie..dah karat + berabuk-abuk (uhuk..uhuk..uhuk)..ke mana hilang? ada.. cuma masa itu lebih kepada menjadi pemerhati + cari masa untuk diri sendiri..rehat-rehatkan kepala yang tunggu masa nak biol! hehehe :p

tujuan posting ini cuma nk cite experiences attend exam PTD..memandangkan diri ini sudah lama tak attend peperiksaan..maka bile surat SPA sampai rumah (boleh agak la kene attend exam PTD neh)..reaksi agak cuaks juga la..tapi peluang dah datang.. ape salahnya mencuba :)

exam nie terbahagi kepada 5 sections, 3 sections on objective questions & 2 essay. setiap sectioan akan dirumuskan berdasarkan pengalaman.


section A (objective q's) : pengetahuan am tentang Malaysia & alam sekeliling
  • topik meliputi SEMUA tentang Malaysia + alam sekeliling == dunia
  • sejarah, sukan, pendidikan, ekonomi, perundangan (mahkamah), parlimen, pilihanraya, akta di semenanjung, sabah, sarawak
  • di sini buku "Malaysia Kita" perlu dikhatam + consume dengan betul + baik dalam kepala terutama dasar² kerajaan
  • pengetahuan tentang PBB + brancing, NATO, ASEAN, negara² commenwelth juga perlu dititikberatkan
section B (objective q's) : math + problem solving + iq
  • soalan matematik tahap spm
section C (objective q's): pengertian esei bahasa melayu & bahasa inggeris
  • 2 petikan karangan bahasa melayu & 2 petikan essay bahasa inggeris
  • lebih kepada pemahaman terhadap esei (jawapan tersirat)
section D : esei bahasa melayu
  • pilih 1 tajuk dengan panjang 300-500 patah perkataan
  • antara tajuk: jualan langsung, bioteknologi,
section E (karangan 200-300 patah perkataan) : esei bahasa inggeris
  • pilih 1 tajuk dengan panjang karangan 200-300 patah perkataan
  • antara tajuk: security camera
contoh soalan:
  • Negara Komenwelth yang bukan jajahan British?
  • tenis open yang termasuk dalam grand-slam
  • wanita pertama menjadi hakim
  • penerima anugerah
tips based pengalaman aku (persediaan + menjawab):
  • before pegi: make sure ada IC+Slip Exam+Stationary lengkap
  • better pakai pensel 2B yang batang daripada pensel tekan. boleh pakai pensel tekan tapi make sure pensel tekan tue tak berat. nanti tangan lenguh, kaler jawapan OMR
  • make sure pen ada dakwat yang tak kering..kang tengah2 sedap mengarang ayat, dakwat pen mula hilang sedikit demi sedikit
  • attire: kemas, jeans boleh je sebenarnya (dari apa yang aku tengok la)..janji kemas. nak selamat pakai la formal attire :p (tp utk aku, exam hari sabtu pakai baju kurung? hmmm)
  • plih seat yang korang selesa esp sape2 yang amek exam kat sekolah. seat yang bawah kipas akan menjadi rebutan.
  • make sure korang isi borang OMR dengan betul. nama section untuk tiap2 examination, angka giliran
  • esei: amek masa 10-15 minit rangka karangan. ada guide untuk tulis :)
so far pengalaman yang baik (besides tangan memang sangat lenguh). for those yang dok area lembah kelang, better choose tempat exam area wilayah, coz kalo amek selangor, mostly dia akan hantar ke area kajang. mostly soalan objektif memang tak cukup masa nak jawab (mane nak baca soalan, kira, fikir, tanda jawapan~~)..karangan pada aku, boleh la.

tue jer kot sedikit sebanyak pengalaman yang boleh dikongsi bersama..harapan? none. that's why only the chosen one je yang layak untuk kerusi PTD nie :)

2 comments:

  1. aku pernah pereksa PTD dan aku rasa paling mencabar soalan2 IQ plus Maths tu sebab tak sempat nak jawab.

    Tapi aku pernah amek dua kali and during my second time, i manage to answer EVERY damn question..with confidence *poyo, fail jugak*

    the tips are;

    soalan2 maths and IQ tu byk soalan nisbah, percentage and its just the same question but in different ayat kadang-kadang tu ayat dia berjela2 dan pointless.. mata kene pandai grab apa yang penting je.

    thus, you will save more time on each question ;)

    herm one more thing, kalau ade geng...sila lah meniru *lols* aku nampak ramai yang buat macam ni

    sekian, esok saje~

    ReplyDelete
  2. thanx bie for all the tips.

    hopefully those tips will help me + other peoples (kalo ada rezeki amek 2nd time) success to attend + pass PTD exam

    for me yg agak 'slow' membaca soalan nie, memang tak sempat langsung jawab math + iq questions

    (rasenyer exam utk masuk mrsm pun lebih kurang gini rasenyer)

    and what i do is, i answer first 10 questions & 10 last questions which awal soalan mostly soalan math & soalan2 last is IQ :p

    (dah tak letak harapan tinggi untuk pegi assessment)

    ReplyDelete

Hey you! Thanks for your 2cent! Appreciate it!