31 December 2009

year recap

23:52 3 Comments

mood : (^_*)
selected track : T-ara - Like A Beginning

tahun 2009 akan ditinggalkan..and another year shows. cepat betul masa berjalan. rasa macam baru semalam start keje baru..pejam celik dah setahun aku tak pijak cyberjaya~

recap 2009..nothing much.. blogging tahun nie pun less than last year...mungkin sebab kepala kurang serabut dari dulu maka sesi luahan perasaan dalam blog juga kurang. itu tak bermakna aku happy sepanjang tahun 2009. mana mungkin kan? kehidupan itu ada pasang surutnya. tetapi aku pilih untuk tidak telalu berfikir dengan tajam & dalam. just be optimist most of the time but not all the time. kadang-kadang terbabas jugak.

Aku mau menulis blog seperti dulu, kalau tidak blog dalam diary pon aku mau coret apa yang berada dalam fikiran & perasaan tapi aku tak buat. semuanya aku store dalam kepala, dalam hati, mumbling alone and cuba untuk lupakan terus. susah! sangat susah. last-last makan hati sorang.

13 November 2009

perihal mimpi

14:01 10 Comments

mood : biasa sahaja
selected tracks : Fly To The Sky - Restriction, Liza Hanim - Gelisah Mimpi

(kebetulan pulak lagu liza hanim tuh~ + tak mau update kenapa tak blogging~ cliché)

hari nak cerita pasal mimpi.. bukan mimpi aku tapi orang lain mimpi pasal aku..pelik tapi tue la yang berlaku~ bukan sorang tapi hari nie je dah ada 3 orang mimpi pasal aku dengan mimpi yang lebih kurang sama je~ lepas itu mereka yang mimpi nie memang rapat dengan aku..

kalau difikirkan dengan logik akal, pada aku memang tak logik..tapi ntah la.. nak elaborate & tafsir banyak² pon aku bukannyer reti..hmmm..

meh aku cerita apa yang mereka mimpi~

20 September 2009

Perutusan Aidilfitri 1430H

00:14 2 Comments

mood: -raya-raya-raya-
selected track: M. Nasir - Salam Dunia

Assalamualaikum,

Dikesempatan dengan tibanya bulan Syawal yang mulia nie, saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf atas segala kesalahan & kesilapan sama ada dari segi perbuatan, perbualan dan tulisan yang menyinggung kawan-kawan semua. Sesungguhnya yang baik itu dari Allah dan yang buruk itu datang daripada kesilapan & kekhilafan saya sendiri.

Tahun ni beraya di Sri Gombak. Walaupun bukan di kampung, rumah ni tetap meriah dengan kunjungan sanak saudara. Kalau ada peluang, ada rakaman video raya di Sri Gombak..hehehe ;)

10 August 2009

.aku.dan.hak.pengguna.

10:12 2 Comments
 

mood :-sedikit keletihan-berkejaran-
selected track : SS501 Jung Min - If You Can Not feat Jisun

Minggu lepas aku terima surat cinta daripada Astro. Ingatkan bil terkini, tapi bukan. Rupanya surat pemberitahuan kenaikan charge pakej sukan Astro. Aku & Sukan? tak masuk langsung kan? aku bukan peminat setia sukan. Tengok pon kadang-kadang. Kalau ada kejohanan yang best macam badminton baru aku melekat sikit kat siaran 811.

Aku subscribe sebab my boys. Satu cara nak mengurangkan mereka melepak di kedai mamak & keluar rumah di malam hari & membuat mama risau. Nonton kat rumah kan lebih baik. lengkap dengan pakej makanan dalam fridge. Seat free & freestyle.

Tapi bukan itu cerita utama. Ceritanya tentang kenaikan RM12 pakej Supersport itu. Ramai yang bengang ngan charge kenaikan tue terutama yang subscribe kat rumah. Exclude kedai-kedai mamak ok. Aku rase diorang tak kesah pon setakat naik RM12 tue. setiap bulan untung ribu raban, takkan extra RM12 pon nak batalkan pakej sukan kan? Aku pon terkena tempias kenaikan, walaupun aku jarang tengok. Ada komen dalam surat khabar arus perdana, termasuk orang yang terlibat dalam persatuan pengguna tetang ketidakwajaran Astro menaikkan charge pakej Sukan. Musim baru EPL akan bermula, aku rasa itu antara faktor kenaikan. Plus mana ada channel lain yang offer EPL kan?

26 July 2009

finally, it's official

02:59 0 Comments

mood : grief
selected track: -none- instead please recite Al-Fatihah to her

I'm tired reading rumors about her passed away circulating Facebook & Twitter last couple days. A friend of mine also update his Facebook status mention her passed away on Friday 24th July 2009 @3.06pm evening. I'm shock and wonder where he got the news from. As always he mention from trusted resources. I check on Bernama webpage, goggle around and still can't find any news about that. I do listen to local online radio, still none of them mention about her passed away.

Then a few minutes before i log-off my Facebook, he leave a comment, mention that ERA already confirm the devastating news. I' still can't believe it. Again I check on Bernama. Still NO NEWS. Went home and listen to ERA News @5pm. Still NO NEWS to confirm it. Wondering why do people do this; playing around with her passed away news. Just to remind myself and the rest, this death issues it's not a joke. If you didn't confirm about it, or heard just a rumors, then don't post it on your Facebook status. Keep it to yourself until it's broadcast on news. Enuff said.

I'm please to know that she is still alive eventho' with help of life oxygen support [here]. My prayers and all other Malaysians still with her and hope that she will be recovered and healthy again.

20 July 2009

.quote.#04.

02:32 4 Comments

mood: ^_^ + dizzy
selected track: India Arie - Ready for Love

blog dah berabuk2. spark utk blogging semula tiada walaupun banyak perkara yang boleh diketengahkan. i'm in "cap m" mood. serius. masa diperuktukkan untuk baca blog kawan-kawan yang menarik itu.

so today sy just sharing another quotes from friends. Enjoy!
To be capable of steady friendship or lasting love, are the two greatest proofs, not only of goodness of heart, but of strength of mind. - Fullfilth @twitter

17 June 2009

09 June 2009

OMG!

20:33 3 Comments

mood: shock
selected track: boyzone - words

Seperti biasa aku akan turun area 10 pagi untuk bayar parking. Sebelum pegi bayar, aku singgah kedai mamak, beli milo ais. Milo ais dia pekat + sedap. Tahan sampai petang. Sambil menunggu milo ais siap, aku dok usha sekeliling and TV kedai tue bukak channel ESPN. Tak semena-mana aku nampak seorang wanita ini dengan selambanya smoking.

Apa masalahnya kan? Adakah aku seorang yang anti-smoker?

Bukan begitu. Ya dulu aku seorang yang sangat anti-smoker + prejudis terhadap mereka. Abah berhenti merokok dan tak mahu semua anak lelakinya mengikut jejak yang sama. Pakcik², sepupu sepapat yang merokok akan merokok di luar rumah sebab rumah aku takde bekas habuk rokok. Pada aku perokok nie seorang yang berani. Berani mati. Berani pendekkan hayat sendiri.

Sekarang bukan aku tak anti cuma pandangan aku terhadap mereka lebih terbuka. Kebanyakkan perokok yang aku kenal sangat menghormati keadaan sekeliling, merokok jauh daripada aku, tak mengehmbus asap rokok sesuka hati. Aku harapkan mereka sedar dan cuba sedaya upaya untuk berhenti.

06 June 2009

success measurement?

23:35 2 Comments

mood: -riang berjumpa kawan lama-
selected tracks: ShiNee - Stand by Me

(dalam kepala nk story-morry pasal kenduri kawen tapi i'm no that kind of blogger. so abaikan cerita pegi kenduri kawen kawan-kawan. yang penting i have a blast time with them~)

topik hari ini pasal kejayaan. bukan nak tanye kejayaan tue apa, cuma curios macam mana seseorang (including me & anda yang sedang membaca nie~) dalam measure kejayaan. tayah tengok kejayaan rang lain. tengok pada kejayaan diri sendiri. apa yang buat anda rasa anda sudah berjaya?

ada certain people will think bile kerjaya mantap, ada cash berkepuk-kepuk dalam bank, great life merupakan satu kejayaan. dari sudut lain, kejayaan diukur dengan berjaya mendapat 4 flats dalam cgpa di universiti, ada segulung ijazah/masters/phd and tak kurang jugak yang kata kejayaan cukup dengan kebahagiaan dalam hidup.

subjektif kan?

05 June 2009

.quote.#03.

01:13 0 Comments

mood: ^_^
selected track: agnes monica - teruskanlah

another sharing quotes by my friends ;)
Nothing can change the past but you can do something to change the future. Don't be afraid of failure.. it only creates chances of opportunities for new things. Celebrate failure when you know you did your best but don't settle there - Melamyra

27 May 2009

.quote.#02.

22:56 0 Comments
 
mood: kenduri kawen anywhere & everywhere
selected tracks: Kris Allen - No Boundaries, Rama Band - Saat-saat Indah


Enjoy today's quote that i keep & grab from a friend.
To love and win in the best thing, To love and lose, the next best - Syed Shahrizal Syed Othman a.k.a Kimie @Facebook

24 May 2009

Normal Yang Boring

01:35 7 Comments

mood: normal
selected tracks: Mariah Carey - vision of love, Jewel - till it feels like cheating, LeAnn Rimes - everybody's someone feat Brian McFadden, Boyzone - Better

I'm not a good blogger. aku blog bile ada idea + mood aja. THANK YOU pada semua orang yang sudi singgah di blog ini hari-hari, tapi malangnya tuan punya blog tak update. yang update cuma status twitter :p

Baru-baru ini ym dengan my sister [ which one? sorry i can't tell :P. sensitive issued raised ]. she do suggest me to write about something serious. i promised her to blog about it but sampai sekarang harammmmmmm takde. amponnnnnn sis. i think i need more time + sources to write about it.

yeah, senang nak keluarkan pendapat peribadi, tapi pendapat pun perlu disupport ngan fakta yang tepat kan? i will blog about that matter but no now i must say. but 1 thing i can promised you, i will always here for you ok! hanya sms/ym aja. hihihi~~

11 May 2009

the "IT" thing nowdays

01:15 6 Comments
 
(gambar ini adalah contoh semata-mata)

mood: -biasa + happy-
selected tracks: Gigi - MyFacebook, Foo Fighters - Learn To Fly

janji nak update details pasal langkawi tapi i'm not in the good mood to do that + gambar-gambar belum diperoleh sepenuhnya :p ~~ My bad! Lagipun Bahie dah update blognya.

but kali nie just nak share thoughts pasal DSLR. Actually kes nie adalah rentetan daripada kisah kawan lama Shambie yang agak berlagak pasal technical stuff about DSLR.

Tak dinafikan lately ramai yang involved dengan DSLR ni. Sampai ada yang make profits from it seperti En.Saiful Nang. Mana-mana aku pergi sekarang, sure jumpa orang pegang DSLR. Pada aku itu satu hobby yang agak mahal. Aku belum mampu.

A few friend of mine pon ada yang make side income from DSLR. Tak lupa juga yang punya DSLR hanya untuk suka-suka. Terpulang pada cara masing-masing untuk memanfaatkannya.

Pada aku, ada perbezaan antara orang yang minat mengambil gambar + takde skill pakai DSLR (macam Aku!), orang yang minat + ada passion dengan DSLR (macam Lenny!) dan orang yang minat ambil gambar + ada skill pakai DSLR (macam Shambie!)

07 May 2009

cuti-cuti langkawi

00:31 6 Comments
mood: separa mengantuk
selected tracks: Daughtry - No Surprise, SS501 - Because I'm Stupid

Yerp sepatutnyer i'm excited to blog about my trip to Langkawi, tetapi dek kerana kekangan kerja + planning untuk reunion sedang berjalan dalam fikiran, post ini akan diupadate dari semasa ke semasa.

plus gambar masih belum diperolehi sepenuhnya dari shambie & sepia

Ulasan Ringkas

Cuti hari buruh + weekends dihabeskan dengan rakan2 UTM di Pulau Langkawi. Planning sudah dilakukan sejak March dan Cek Bahie bersedia menjadi juru acara program.

This is my 2nd time to Langkawi. Ala 1st time dulu ngan dak2 kelas QC FSKSM, ikut lawatan ke Airod (tempat buat komponen sayap kapal terbang MAS) & Atma Alam, Langkawi.

Cukup tentang lawatan pertama.

Lawatan kedua nie package-based. Oleh kerana lawatan pertama lebih kepada tujuan belajar, maka lawatan kedua lebih kepada have fun with the girls, selepas trip punggai bayu dulu. Actually rancangan asal mahu ke Bali, Indonesia tapi beberapa kekangan timbul (minyak naik + not ready enuff for oversea trip), maka Langkawi jadi pilihan :p

28 April 2009

.quote.#01.

16:04 2 Comments
 
mood: bercuti-cuti malaysia
selected tracks: Metropolitan - Di Sebalik Rahsia Cinta, Mr.Big - To Be With You

Just nak share quotes yang di'grab' from kawan² :)
enjoy!
And it takes no time to fall in love But it takes you years to know what love is And it takes some fears to make you trust - Fullfilth @twitter
A sad thing in life is that sometimes you meet someone who means a lot to you only to find out in the end that it was never bound to be and you just have to let go. - Elmiza Razak @Facebook
Cinta itu bagaikan asam laksa. Ada yang enak, ada pula yang pedas sehingga pedih perutnya. - S. Anna Joe
enuff for today! mari sambung kerja :p~~

20 April 2009

.KLIBF09.

02:33 2 Comments
mood: :)
selected tracks: three days grace - never too late, mario - broken heart, the fray - all at once

Last Saturday (180409) berpeluang ke KLIBF @PWTC dengan angah. Last year tak pegi sebab kekangan masa & keadaan. So this year pegi awal sebab nak tau ape yang interesting to look for :p

Kalau sebelum2 nie (sebelum boleh memandu sendiri) we used public transport to went to PWTC. Naik bas turun kat Chow-Kit dan jalan kaki ke PWTC (zaman takde LRT) or naik putra & star dari masjid jamek (zaman takde kete sendiri)

tapi sekarang bile dah ada kereta sendiri masih malas untuk memandu masuk ke Kuala Lumpur. tau-tau je la jalan KL yang sentiasa penuh dengan kereta dan parking yang tak pernah cukup.

Kalau ikut cadangan angah, dia memang nak naik public transport je macam dulu-dulu and aku pulak fikir nak park je kete kt lrt station dan naik lrt.

Lepas fikir baik buruknya (shopping banyak buku, berat nak bawak), aku amek keputusan untuk pegi PWTC dengan memandu. akhirnya~~

19 April 2009

.aktiviti.kanak-kanak.

18:46 0 Comments
mood: -sedikit letih-
selected tracks: aizat - pergi, nora - sandiwara

Sejak balqis, aishah & laila mula bersekolah, mereka bertiga sudah mula kurang berkunjung ke sri gombak. al-maklum la rumah jauh di serendah; ditambah pula dengan kekangan ummi & baba mereka yang bekerja. kisah persekolahan mereka hanya boleh didengar melalui corong telefon.

Tetapi apabila mereka berpeluang datang ke sri gombak, aku sangat gembira melayan kerenah mereka walaupun kadang-kadang boleh menimbulkan kemarahan dengan telatah yang tak mendengar kata, bergaduh atau menangis tak tentu pasal :s

03 April 2009

it's called a break-up

11:22 2 Comments
mood: -full of thoughts of many thing-
selected tracks: SNSD - Gee, Amanda Imani - Selamilah Cinta

because it's broken; book by Greg Behrendt & Amiira Ruotola-Behrendt :)

secara nyata+jujurnya buku dah ada dalam collection TAPI belum sempat nak baca..hakhakhak

tapi tujuan posting nie bukannya nk review buku itu (lom baca lagi, camane nak review? :p)

posting nie nak share pendapat pasal break-up itu sendiri. pendapat & sharing experiences para blogger sangat² dialu-alukan ok!

berdasarkan pengalaman sendiri & pengamatan sekeliling, break-up nie boleh jadi dalam pelbagai bentuk. ada yang baik and ada yang buruk. the most important thing is how we end it. if diselesaikan secara baik, maka outcome akan jadi baik dan begitulah sebaliknya. Ada orang lebih selesa & baik dengan hanya berkawan instead be in the relationship itself.

18 March 2009

.duit.plastik?.

16:03 3 Comments
mood: -mool-
selected track: afghan - entah

kisah petang semalam

mamat nie call dari **N bank (paham² sendiri la ye)..dengan sopan kenalkan diri & tanya aku boleh tak nak bercakap sekarang..di kala petang² memang aku dah less work (pagi je yang agak hectic sedikit)

boleh la agak tujuan dia call tue nak promote duit plastik..kebetulan MATTA Fair baru habis, kire pakej la; apply duit plastik dapat promotion price untuk MATTA Fair (aku tak perasan yang Matta Fair dah abes~~phewww~~)

27 February 2009

.a.lost.

15:26 3 Comments
mood: -duka-
selected track: -bacaan al-fatihah-

i met her @aimkl, ±9 years back..sweet + lovely person i must say. we in the same class for 1 semester. we went for pangkor trip together. i do attend her 'hari raya' open house. she do organized 'buka puasa' @ayam percik, kerinchi twice but i missed the 2nd one.

although we didn't in the same class until we graduated, it doesn't mean we're apart

she tie the knot with zawawi on 24th December 2007 and reception on 25th December 2007. That was the last time i met her in person. She look happy and i believe that.

Then she do inform me that she will go for early delivery by c-section due to some complication.

I do ask what kind of complication, but she didn't answer. I pray for her to be safe + healthy again.

24 February 2009

.road.to.ptd.examination.

15:40 2 Comments
mood: -senang-riang-
selected track: elliot yamin - fight for love

fuyuhhhhh...lame tol tinggal blog nie..dah karat + berabuk-abuk (uhuk..uhuk..uhuk)..ke mana hilang? ada.. cuma masa itu lebih kepada menjadi pemerhati + cari masa untuk diri sendiri..rehat-rehatkan kepala yang tunggu masa nak biol! hehehe :p

tujuan posting ini cuma nk cite experiences attend exam PTD..memandangkan diri ini sudah lama tak attend peperiksaan..maka bile surat SPA sampai rumah (boleh agak la kene attend exam PTD neh)..reaksi agak cuaks juga la..tapi peluang dah datang.. ape salahnya mencuba :)

exam nie terbahagi kepada 5 sections, 3 sections on objective questions & 2 essay. setiap sectioan akan dirumuskan berdasarkan pengalaman.

21 January 2009

.saye.di.tag.#06.

00:33 2 Comments
mood: -suram-
selected track: siti nurhaliza - pada cintanya

(sedang menunggu untuk tonton mr.Barack Hussein Obama angkat sumpah)

lame tak update kan?? hihihi..saje je nak hilang-hilangkan diri sementara nie..cari ketenangan diri :)..so pas nie memang blog nie akan "senyap" for a while

update pun sebab nak langsaikan tag oleh cik pp (see you this weekend..hehehe..tak sabar nak jumpa korang sume)