Follow Me @eryna82

06 December 2018

[Semi-traveler] Currency Exchange a.k.a Money Changer [Part 1]

21:34 0 Comments
Mood : 😏
Selected track : Highlight - Take Care



Last post kita janji nak cerita pasal London kan? tapi rasanya macam nak tukar style lah!

So kita mula dengan sesi tukar duit di Malaysia.

Ini pun lagi satu hal yang ikut preference peribadi & tahap kerajinan untuk survey 😅~

Last few years money changer favorite sebelum travel is dekat Ampang Park & Masjid Jamek. Kita tak pernah tukar dekat Mid Valley walaupun ramai yang gebang bagitau rate situ ok but not for me. Still rasa situ agak mahal (+ rugi).

Lepas tu ada 2 money changer dekat Nu Sentral yang menarik juga ratenya. Both level bawah sekali; satu sebelah ATM machines and satu lagi depan Guardian. Rate lebih kurang je. Pernah tukar untuk pegi Korea & helping my brother change to Rupiah.

Pernah juga ada experience masa nak pegi Vietnam 2014 tukar dekat KL Sentral sebab uncle tu murah hati bagi rate Vietnam Dong yang menarik plus tak banyak money changer yang simpan stok duit tu.

Since Ampang Park dah roboh, option untuk tukar duit dengan kadar yang munasabah dan tak rugi banyak semakin limited (plus masa travel time pegi KL from Nilai just for tukar duit~ 😓)

So kali ni kita nak share money changer yang mudah & senang terutamanya orang yang tak berapa nak sempat jalan-jalan check rate (me!) and orang yang tak sempat nak pegi tukar duit sebab being a "busy" bee (me juga!)

For my Europe trip i made the ultimate decision to changed my money online & pick-up later. I used eForex apps from Merchantrade. Rate boleh monitor secara online via here or apps.

Masa kita tukar hari tu dapat lah rate EUR 1.00 = MYR 4.800 & GBP 1.00 = MYR 5.360 yang tak berapa jauh dengan rate google. Transaction semua kita buat online je. Set date nak pick bila & dekat mana.

Sebaiknya seminggu sebelum fly tu kalau boleh duit dah siap tukar lah! Jangan jadi macam kita order 3 hari sebelum & pick-up sehari sebelum fly.

Nak jadikan cerita Merchantrade Seremban (tempat pick-up) call bagi tau duit GBP tak ready sebab amount yang kita nak tukar tu sikit! GBP100.00 je~

*sikit lagi nak sakit jantung*

tapi alhamdulillah lah. berjaya jugak mereka sampaikan GBP tu dekat branch. kita tunggu sampai branch tutup kot!

Next post kita share kat mana kita tukar dari balance duit GBP ke Euro dekat Paris.

*byeome*
👋👋

05 November 2018

[Semi-traveler] Fly with Qatar Airways KL - London Bound

01:58 0 Comments
Mood : 😫
Selected track : Blackpink - Whistle


Bab tiket flight ni memang aku serah dekat Bahie je and bukan senang jugak pun nak pick one. Dah la paling penting yang akan menentukan gerak kerja travel trip kitorang.

As been mention on previous post [here], at the 1st place kan kitorang memang nak pegi dengan travel agent tapi sebab atas sebab-sebab yang telah dimention, maka kitorang beli tiket flight sendiri on July 2018, selepas riki puas-puas dekat SkyScanner. Itu dah kira THE best deal lah.

We choose to fly with Qatar Airways from KL to London & Amsterdam to KL (transit Doha) with £599.02/pax (approximately RM3,356.13/pax) via TravelUp.

Mahal? Kalau korang nak kata tiket flight aku mahal then YES lah!

Pada aku bab tiket flight murah ke mahal ni depends. Macam aku dah mention before kalau korang dah planning AWAL (memang sengaja boldkan!) like 6 months to a year surely dapat best deal or tiket yang lagi murah daripada aku punya.

(or sesape yang aiming for Golden Ticket ke apa kan? tweet @tonyfernandes ke? mana tau rezeki dapat tiket murah or free terus! 👀)

Aku set my return flight limit is RM4k (selepas mengambil kira tempoh antara date beli dgn date nak fly). So still in my range. No harm untuk aku.

This is why planning tu kalau lagi awal lagi lah baik! Boleh riki
  1. Beli direct dengan flight provider like Emirates / Qatar / MAS etc (to name a few) or beli via agent macam SkyScanner, Expedia etc?
  2. Direct flight or transit?
  3. Transit lay-over time / duration yang korang sanggup hadap.
  4. Lay-over siang ke malam?
Semua tu kena take into consideration sebab akan memberi kesan kepada itinerary seterusnya!

Our layover 2h+ for KL - London bound. Memang tak sempat lah nak tawaf Hamad International Airport. For Amsterdam - KL bound 5h+ layover. Both layover kami malam. So memang bermastautin dalam airport sahaja. Nanti future post kita bagi tahu lokasi nak tido dekat Hamad International Airport ✌.

Qatar Airways animinities (Dalam flower pouch ada stokin, eye cover, ear plug, lip balm)
Qatar Airways KL - Doha On-Board Meals : Dinner
(Menu boleh pilih dekat menu card. Distribute after take-off)
Kalau korang nak sambil menyelam minum air, cuba cari flight yang layover dia 7h+ dan dekat transit destination tu siang hari. Contoh macam tweet handle @amalikamarudin dia sempat pusing Dubai (on Emirates) since layover dia 9 jam. Masa kitorang beli flight ticket tak jumpa lagi tweet handle dia. So terlepas lah peluang nak pusing Doha.

Nak  cerita Qatar Airways. KL - Doha kami dapat couple seat so ok lah! Cuma in-flight entertainment console yang lama. Takde touch screen~ 😅 Doha - London bound dapat seat bertiga & last row pulak. Memang azab sikit lah bila mana iols dapat seat tengah and passenger window seat asyik nak ke toilet je~ memang nak tido pun tak berapa nyenyak lah! 😓

Qatar Airways Doha - London On-Board Meals : Snack
Qatar Airways KL - Doha Touch Screen In-Flight Entertainment
Qatar Airways Doha - London Flight Camera (Upon arrival)


Upon landing pilot bagi tahu ada camera untuk kita view. Satu from top by means nampak depan towards airport and satu lagi from bottom which boleh nampak ground like the video. (mode jakun is ON!)

Upon arrival at Heathrow, kitorang ada masalah sikit dengan signage untuk ke immigration clearance yang mana ada sign sebelah kanan untuk transit and terus untuk EU passenger. At 1st kitorang pun straight je la mengharapkan akan jumpa non-EU punya sign. Lepas tu rasa tak sedap hati. Patah balik. Rupanya lepas sign transit tu ada non-EU punya signage for immigration lane. Arrival card isi masa dalam flight. If you travel in groups just informed the staff and you will get the clearance together.

So far immigration dia ok & friendly. Tak lama macam dekat Melbourne. Plus Tak rugi pun say hello, good morning, thank you and hava a nice day kepada immigration officer. 😉

That's all for now kot. Next post pasal London ok!

(p/s : kalau korang nak tau rasa economy class Qatar Airways mcm mana, iols suggest cari dekat youtube. Banyak vblog.)

byeome!
👋👋

22 October 2018

[Semi-traveler] The ITINERARY

14:22 0 Comments
mood : 😑
selected track : 2PM - 환각 (Hallucination)


Yeah. The ITINERARY. After some soul keep asking me about it.

Did i made some promises to share it as soon as possible? 🤔🤔

As much as i remember i do mention on my FB post, it will take sometimes (or a while) for me to journal everything and patience is needed! As if i do made those promises then i'm sorry for the lateness! 😓😓

Here's GSheet for view : Europe Itinerary

Some guides already been mention on previous post!

Until next post guys. Thanks for reading my so-called blog.

byeome!
👋👋

(p/s : If you guys have trouble to click on the link, do let me know!)

05 October 2018

[Semi-traveler] Planning NEVER been easy~

23:13 0 Comments
Mood : travel-withdrawal
Selected track : GOT7 - Lullaby


Where do we begin? Planning for Europe & backpacking! 😓


Initially tiada NIAT pun untuk do self-travel apatah lagi back-pack untuk Europe sebab time constrains. PENAT. SUSAH. Work-load sumore!

Most blogger yang i hooping (after kena plan sendiri) takes 6 months to a year just for planning itself (ticket, transport, accommodation, budget, places to visit, what-to-do bla bla bla...long list).

*be prepared*

Plan asal adalah pegi ngan tour package. Sudah siap booked + bayar deposit ye Balkan tour package dkt MATTA FAIR. Ye lah deal dekat MATTA FAIR ni instead of bayar deposit RM1k baik bayar RM300 je kan. So mind-set memang prepared untuk pegi tour guide. Senang. Ikut je guide. Tayah fikir planning semua. Semuanya dah disediakan. Tinggal bayar & jalan je~

Tapi nak dijadikan cerita, agent tu terpaksa cancelkan trip sebab x cukup participant. Diorang bagi jugak option tarikh lain, tapi masalahnya tarikh yang dia bagi tu tiada yang sesuai langsung dengan timing kitorang.

😭

Dengan pemikiran "Takkan nak melangut dekat Malaysia time cuti panjang tu kan!!" maka terus je decide plan pegi sendiri lah! Since banyak jugak pamphlet kitorang kaut masa MATTA FAIR tu, so kita guna la jadi guide. So bulan Julai 2018 baru riki tiket flight! Nak fly awal September 2018. Memang mendapatlah kan! *oh tiket flight* *mahal*

😱😱

Plan asal : Paris > Madrid > Barcelona > Milan > Croatia > Bosnia > Athens + Santorini > Amsterdam

Lepas tu dia jadi : London > Paris > Madrid > Barcelona > Brussels + Bruges > Amsterdam

Sebab include London & drop Balkan region
  • Tiket flight to London from KL lagi murah dari KL to Paris
  • Tiket return domestic flight Athens - Santorini je dah 😭😭 (walaupun low season)
  • Rasa macam tak puas kalau duduk 1 negara Balkan 1 hari je. Paling tidak 2 hari. (schedule lari)
  • From London terus pegi Paris. Heathrow tu sebagai entrance je (plus dapat la cop passport)
Then we caught off-guard a bit bila mana check tiket train London to Paris on 09.09 & 10.09 H.A.B.I.S.

😵😵

So terpaksalah stay di London 2 hari dan reconstruct route. Masa ni tiket theme park Disneyland Paris pun dah mula riki date.

Lepas tu route jadi : London > Brussels + Bruges > Paris > Madrid > Barcelona > Amsterdam

Ni alternative route. Tapi bila tengok map, nak lompat dari Barcelona ke Amsterdam tu macam jauh pulak. Tak gigih la nak spend too much time dalam bus or train. Domestic flight tu kira last resort lah!

Lepas tu route jadi : London > Brussels + Bruges > Paris > Zurich + Interlaken > Prague > Berlin > Amsterdam

Ni route plan selepas baca satu tweet oleh encik @amalikamarudin yang tweet pasal his backpack trip to Europe. So berangan la taruk Swiss dalam route! Prague tu masuk lepas Bahie ulang tengok Grandpa Over Flowers 😄. Ini semuanya salah 이서진!

Memandangkan duit RM tengah murah & Swiss Franc bukannya MURAH maka kita terpaksa lupakan Zurich + Interlaken tu plus constrain schedule. 😥

Tukar lagi route jadi : London > Brussels + Bruges > Paris > Frankfurt > Munich > Prague > Berlin > Amsterdam

Kitorang decide to drop Frankfurt lepas membaca theculturetrip.com & Trip Advisor. Frankfurt more business-centric city compared to Berlin. Tak banyak tempat menarik untuk dilawati.

Finally route yang dipersetujui bersama adalah : London > Brussels + Bruges > Paris > Munich > Prague > Berlin > Amsterdam

Tak senang nak plan route sahaja. Even towards days nak fly pun we still search the places we want to visit. Dengan godaan gambar - gambar cantik bila tanya pakcik google like "Visiting Prague in September". 😅😅

Ini merupakan antara helper masa kami nk buat route planning :
  • Google Maps : dapat clear picture negara yang korang nak pegi tu sebelah-sebelah ke, route naik atas turun ke bawah ke or vice-versa ke atau carca marba~
  • RoutePerfect : Boleh tolong susun berapa hari yang sesuai untuk visit satu -satu tempat or negara. Kitorang pakai sekejap je website ni sebelum jumpa Visit A City yang lebih specific.
  • Visit A City : useful untuk plan detail & specific itinerary for the day.
  • Google Spreadsheet : useful untuk buat est budget flight, accommodation listing dsb bila mana travel partner korang sorang dkt KL (+ serata Malaysia sebab outstation / stand-by) and sorang lagi dekat Nilai (iols lah tuh 😅).

Flight ticket & Land transportation (Bus, train, domestic flight) :
  • SkyScanner : memang favorite kitorang lah untuk riki harga tiket. Who doesn't kan? ke ada yang guna kaedah lain? share ek!
  • GoEuro : will explained later on next post~

Reading guide :
  • Trip Advisor : all sort of questions will be answered when google didn't help much~

So that's all for now about making a route P.L.A.N. Maka tips yang nak dikongsikan kali ini adalah :
  • Pick and Plan your route carefully. It's not really recommended to enter and exit within the same airport especially for European country. Next post will detail out pasal transportation I'll explained why.
  • Don't be too ambitious. Trip shouldn't be draining your energy. InsyaAllah ada rezeki lain di masa akan datang ✌
  • Read, read & read. Reading tu termasuk googling dan blog-hooping ye. It will make you discover more~ trust me! (for me it's Giethoorn. Accidentally found the place after blog-hooping)
    (p/s : walaupun semua plan sendiri & "like backpacking" tapi tak semua backpacking tu murah ye!. Panggil backpack sebab tak bawak beg tarik?)

    Until next post guys. Thanks for reading my so-called blog. Hopefully dapat keep the momentum to update. 

    byeome!
    👋👋

    25 May 2018

    [Noob-Cooker] Resipi Laksa Mee Pulau Pangkoq

    01:36 0 Comments
    Mood : ✌
    Selected track : 멜로망스 - 선물
    versi kali kedua
    kali ini nak post pasal resipi laksa mee pulau pangkoq turun temurun family abah kami. Selalu kami makan sama ada mama or makcik kami masak. makcik pakcik sepupu sepapat kami yang belah utara mostly boleh masak dish ni sendiri. untuk kami, sendiri masak memang la tak pernah try nak buat.

    Laksa Mee Pulau Pangkoq = Mee + Kuah (Ikan / Ketam / Udang) + Sambal Tumis + Sayur
    😍😍😍

    Sebelum tu kami nak bagitau la pasal mee dia. kami panggil mee teow. original memang dok beli kat pulau pangkoq la. Since kami lama dh tak balik pangkoq atau tiap kali balik Gombak dapat makan, maka kami tak la simpan stok mee kering ni dekat rumah Nilai.
    Sumber : https://www.anajingga.com
    tapi bila mai tang teringin nak makan punya pasai, dan-dan tu jugak la ambik kunci kereta & sanggup drive pegi tesco. so dapat dekat tesco versi halus sikit; macam ni :
    Mee versi halus
    so kali ni kami share resipi versi yang simple. cepat. + kami yang noob bila masuk bab masak-memasak.
    😅😅
    (sukatan agak-agak la kot)
    BAHAN A - Sambal tumis
    1. Bawang besar / bawang holland
    2. Bawang merah
    3. Bawang putih
    4. Cili kering
    5. Air asam jawa / Asam keping
    6. Minyak masak
    7. Gula
    8. Garam
    Rebus dulu cili kering.
    BAHAN B - Kuah Sup
    1. Ikan kembung / Ikan Selayang / Ikan Nyot-Nyot / Ketam / Udang
    2. Bawang merah & Asam Keping
    3. Air 
    BAHAN C - Sayur
    1. Kacang Panjang
    2. Bawang Putih
    3. Bawang merah
    4. Lobak Asin
    5. Sotong
    6. Fish cake / fish ball
    7. Udang kering
    BAHAN D - Mee
    1. Sepeket mee teow
    CARA MASAK
    1. Sambal tumis - Celur cili kering. Blander cili sekali dengan bawang besar / holland, bawang putih, bawang merah. Masa blander tu letak minyak masak sikit. Bahan blander tumis dengan api perlahan sampai pecah minyak. Masuk air asam jawa / asam keping tapi kami lagi suka asam keping. gula. garam.
    2. Kuah Sup - Since kami allergy udang & ketam so kami share kuah sup ikan ja. Ikan tu rebus dulu. Air rebus ikan jangan buang. Isi ikan rebus asingkan dengan tulang. Tulang ikan blander sampai hancur. Tumis bawang merah sampai naik bau. Masukkan air rebusan ikan. Tapis tulang yang dah blander tu dalam air rebusan ikan. masukkan balik isi ikan dalam air rebusan ikan. masukkan asam keping. kami suka masam so lebih la asam keping. kalau tak mau masam sangat 1 keping cukup. tambah air. perasakan dengan garam (jika perlu). reneh sampai mendidih. tutup api.
    3. Sayur kacang - Kacang potong bulat. Rendam udang kering. Hiris bawang putih, bawang merah, lobak asin, sotong, fish ball / fish cake. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah sampai naik bau. Masuk kacang panjang, lobak asin, fish ball / fish cake, sotong & udang kering. Masak sampai air sotong keluar & sotong lembut.
    4. Mee teow - Didihkan air dalam periuk. kami suka masuk sikit olive oil dalam air mendidih. Celur mee teow dalam air panas. angkat. basuh dengan air sejuk. tapis bagi kering air.
    S.I.A.P 😋😋

    CARA MAKAN
    masuk mee teow + kuah ikan + sayur kacang + sambal dalam mangkuk. kalau nak tambah masam, boleh letak cuka sikit.

    TIPS
    Sayur kacang memang tak letak garam sebab lobak asin dah masin. Sambal tumis memang main peranan utama. Sapa terror masak sambal tumis, memang laksa mee dia akan sedap. :>
    p/s : selamat try resipi yang tak seberapa neh.

    byeome! 
    👋👋

    04 October 2017

    A Year After Halla-san

    23:26 2 Comments
    mood : 😵😵
    selected track : 워너원 - 활활


    👋👋👋

    Where to start. How to start. 😏😏

    (a story about 10-hours hiking. so super long post. trust me!)

    Eventually i promised myself to jog-down something about my hiking journey to the top of Halla-san. So let's go. After a year. (mencari kegigihan menaip sambil flash back)

    2016.10.04

    The day i embarked my solo journey concurring the highest peak in South Korea.

    Honestly i didn't really-really made up my mind for it after considering my slim-but-not-fit status. ok. sila. gelak. aku ni kurus je lebih taaaapppppppiiiiiiiii fitness ni bukan top priority la. makan aku bukak mata luas-luas. berjalan aku ok. suruh lari mula la aku krik-krik-krik sorok kasut. badan pun lemau. dengan stress keje. (alasan). so hidup aku hanya keje-balik-rumah-keje-balik-rumah. pusing-pusing-boring.

    (back to business Aina!!)
    😓😓

    Eventually 2 kali aku pegi Jeju, memang la niat di hati nak pegi Halla-san. Dapat pegi kaki gunung pun cukup la. Jalan-jalan forest je ke. Sikit-sikit asal merasa. Cumanya dengan masa + banyak lagi tempat lain yang lebih menarik so aku simpankan je niat tu. one day. one fine day aku mesti sampai jugak.

    Aku made up my mind bila keadaan aku terpaksa travel solo. Terpaksa bukan dalam erti kata tetiba travel-mate aku cancel ye. tidak sama sekali. travel-mate aku kene beku cuti. travel-mate aku kene outstation Dhaka sama date ngan aku fly to South Korea. Takkan aku nak bentak-bentak suruh dia lawan bos. kan. kan.

    So aku pasrah je la. Nak buat macam mana lagi. Sama-sama makan gaji.

    Aku pun tak nak stress melampau travel sorang, maka aku pun kata la kat diri sendiri why not try PANJAT. kalo larat hiking je la sampai atas. kalau tak larat suku jalan turun je la balik. buat apa paksa-paksa. Mind-set mula-mula.

    Aku still ragu-ragu dengan keupayaan diri sendiri. Selamat ke kalo aku hiking sorang-sorang. Ok ke perempuan hiking. sorang. again. sorang. solo. sebab belum hayat aku lagi selama 30 tahun lebih ni panjat gunung. sorang pulak tu.

    Bukit Broga belakang rumah tu pun aku pegi field trip office tau. ni hiking solo. again. solo.

    (motif?? ulang solo banyak kali!)

    😍😍

    #ayatmintakpancingdankecam .abaikan.

    Takpe lah. Kita google dulu. acah-acah blog-hooping pengalaman orang lain dulu. Jumpa & baca la 2-3 blog yang cerita journey naik Halla-san tu. Bila dah baca aku rasa yakin la sikit. Ok boleh la kot panjat. Baca tak la susah mana. KOT. separa-yakin. :-SS

    bila dah start research nak pegi tu aku mula pening sebab trail dia plus aku kn naik public transport a.k.a bas. macam-macam orang recommend. naik ikut sini turun ikut sini tapi bas susah dapat. segala la. separa-give-up. tapi sebab mind-set tu dah menjurus nak naik so aku redah je la. worst-come-to-worst naik je la cab. whatever la. pasrah.
    my2cent tip#8 Dah tau nak panjat gunung segala make sure kelengkapan kasut + makanan + air semua riki sekali.
    Lepas tu aku punya tahap yakin diri nak hiking ni hape pun aku tak survey in detail #-o Cuaca dia bukan macam iklim Malaysia. ada hati la kan main belasah je 🤦

    tapinya masa aku dok blog-hooping rilek je org naik atas tu pakai sneakers. so aku bajet ok la kot. 😏😏

    (tunggu hujung cerita apa jadi bila kau panjat gunung pakai sneekers je. itu pun kalau korang larat la nak melayan baca sampai FIN. berani? :-?)

    Hiking musim autumn ni sila expect cuaca hujan tu lebih tinggi dari cerah nampak matahari. so kalau ada rezeki dapat la tengok dekat peak kawah macam dalam gambar wikipedia tu. kalau rezeki tak berapa nak baik tengok kabus je la ye.

    (ok. sambung)

    malam sebelum tu aku singgah GS25 & beli few items simple untuk bekalan cumanya kalau dig-deep blog ada item lain yang lebih baik untuk di bawa time hiking. padan muka aku.
    my2cent tip#9 must have makanan dalam beg is timun, limau, air garam or isotonic drink, air mineral, energy bar, kimbab
    ok. aku gerak dr GH dalam 6.15 pagi naik bas. travel time from Jeju City to Seongpanak (성판악) dalam setengah jam macam tu. Dalam bas aku lapik perut ngan Samgak-kimbap.

    From Jeju City Bus Terminal

    성판악
    Sampai 성판악 trail dalam pukul 7.00 pagi. Tengok kabus dia plus kereta yang dah bersusun? haaaa ni satu part yang aku forever amused pasal orang Korea. Aku hiking ni hari keje tau. Selasa. tapi dari bawah sampai puncak boleh kira dengan jari berapa je foreigner macam aku yang naik. yang lain tu semua korean. kecik. besar. tua. muda. semua. plus diorg punya fitness level terutama halmoni (할모니) makhai. rasa nak sorok muka dalam beg. rilek je naik trail tu. siap ada yang sprint run ok naik atas & turun balik. kagum.

    Sebelum start "azab" yang sengaja ditempah aku buat la stretching sikit. #matilamak kalo tak streach. jangan cari pasal. buatnya cramp kaki la apa la tengah-tengah hutan ni naya. start slow-slow sambil menikmati cantiknya pokok-pokok + sejuk kabus pagi. maka bermula senaman pagi bagi menempuh 9.6km with estimation 5 hours per way.

    /nobigdeal konon. korang tunggu ending.

    lepas 40 minit jalan + amek gambar baru sampai 900 meter. kagum. boleh la kot kan. /:) dalam dok berjalan tu jumpa sorang halmoni ni. aku berenti sebelah dia sebab nak teguk air. aku senyum je la sambil greet dia (인사). walaupun dia takleh cakap english & aku pun bukannya fasih sangat cakap korea tapi pakai sign language dia tanya aku sorang ke hiking? aku angguk. tiba-tiba dia bukak bag. godek godek plastik. hulur timun. suruh aku makan sambil jalan. 먹어. 먹어 dia cakap. speechless sekejap. terharu sama. aku ambik timun sambil ucap thank you (in formal-korean obviously). dia dok pesan be careful (조심해) along the way :x
    고마워~
    so sambil jalan sambil ngap-ngap timun aku fikir kenapa timun? bila aku google rupanya instead of kau bawak botol air yg besar n berat n banyak botol plus bila asyik minum keje nak cari toilet je kan? timun ni kira substitute ganti air. mudah. ringan.

    8.08 pagi baru sampai 1km == 1000m. sejam. so kita teruskan perjalanan. sampai la kita jumpa sign board ni


    maksudnya apa? kalau kau sempat sampai shelter tu before 12:30PM then boleh naik sampai peak. kalau tak memang takat shelter tu je la. aku pun mula speed sikit sebab for sure kalau boleh nak naik sampai atas. mind-set masa ni 😁 NAK kene sempatkan jugak. #modedegil

    8.18 pagi rupanya aku dah jalan 3.5km. nampak macam cepat kan. aku pun rasa macam tu jugak 😲 cepat la sebab baru tahap EASY. landai. tangga pun sikit je. siap ada platform papan lagi. lepas tu merah. walaupun hanya 2.3km ke nak sampai atas. azab 2.3km tu still korang kene baca sampai habis. 😏


    8.40 pagi sampai sokbat shelter. dekat sini ada toilet & boleh la rehat jap regang urat sebelum sambung ke trail normal. aku tak berenti lama dekat shelter ni. amek gambar lepas tu terus jalan. lepas dari sini aku jumpa lagi satu korean family yang baik hati. bagi aku limau 2 biji + some sweets for sugar energy. 

    thats why perlu bawak enegry bar and sweets untuk ganti sugar yang dah digunakan. kalau sugar low boleh pitam or pengsan. jangan cari pasal tengah hutan.

    lepas tu air garam or isotonik drink untuk ganti peluh yang keluar macam hujan tu. walaupun cuaca kabus, hujan kejap tapi peluh aku boleh tahan la. lencun. siap boleh perah tuala. 😀

    ok. kita sambung teruskan perjalanan & azab pun dah mula nampak bayang-bayang.

    Azab #1


    Lepas 2.3km trail dh mula tukar kaler hijau. normal. 3.2km yang normal means banyak tangga batu kerikil. batu gunung berapi. seperti gambar di atas. tangga macam ni pendek-pendek step dia. so banyak la kene pijak. lepas tu darjah kecondongan tangga. bukan ala-ala 10°😰

    Azab #2



    Tangga tapi takde la rupa tangga sangat. ada tangga batu tak sekata. ada flat track tapi batu tajam. time naik aku rasa ok lagi. time turun tu memang azab sebab kau kene tahan dengan kaki supaya tak tersungkur ke depan atau tergelincir ke belakang.

    after a while aku sampai dekat satu intersection right before Jindallaebat shelter. boleh tengok tasik. Saraoreum lake. since aku sampai situ dalam pukul 9++ so no harm la kalau aku jalan for an hour (return) singgah jap tengok tasik tu.





    ok. kabus tebal. matahari pun on-off-on-off. tak boleh lawan kuasa Allah. yang penting kita nikmati nikmat cantiknya bumi Allah ni.

    Otw balik ke intersection tu ada satu gang ajusshi ni ajak jalan sekali. pelik gamaknya tengok aku yang pakai tudung. sensorang naik dekat tasik tu. kindly ada sorang ajusshi ni tolong amekkan gambar pakai henpon dia. lepas tu dia nk send gambar aku tapi tatau macam mana sebab aku tak pakai korean number. aku roaming umobile je. dah krikkrik kejap. xpe la. aku suruh snap balik pakai henpon aku. gambar aku dalam henpon dia simpan la ye. buat kenangan. 😉

    jom teruskan perjalanan. 

    pukul 11.00 pagi aku berjaya sampai Jindallaebat shelter. by means aku dah jalan around 7.3km in 4 hours. 💃💃

    😊😊
    yay. alhamdulillah. so sempat la nak naik sampai peak.


    dekat shelter ni boleh beli refreshment. korean ramai makan ramyeon panas-panas. aku? minum kopi je la ngan roti. sejuk angin dia tuhan je tahu. pastu ngan hujan renyai-renyai. aku dah pasrah memang tak dapat la tengok kawah tu bila sampai atas nanti. rehat 15 minit. kita sambung jalan track HARD.

    HARD sebab


    tengok trail dia. makin stif. makin sempit. makin sejuk. pressure udara makin rendah. makin cepat la aku tercungap. berapa kali berenti aku pun dah tak kira. masa ni memang mind-challenging betul. serious talk. kaki aku dh giveup sebenarnya. semangat campo degil campo mind-set je yang control over my body movement. walaupun trail dia 2.3km je dari shelter tu dekat 2 jam jugak (berenti amek napas. berenti kontrol mengah. campur amek video. amek gambar. lap peluh. perah tuala) aku jalan naik sampai peak.


    tengok. orang lain dah mula turun. aku baru nak sampai.

    😅😅

    1257PM finally aku sampai peak. alhamulillah. misi berjaya. walaupun kabus tebal serata alam plus dengan angin kuat. nak berdiri pun rasa macam nak melayang. dekat peak sempat la aku buat FB Live walaupun takde suara. hahahahaha. malas nk fikir setting FB henpon bagai. lantak situ. saje nak buat kenangan.


    Belakang tu kalau cuaca cerah nampak kawah
    since cuaca tak berapa nak elok. hujan sumore. sempat la amek gambar walaupun tak la nampak muka sangat. kenangan pijak 1950-meter-high Hallasan.

    dah-dah. cukup-cukup la selfie. ranger forest park suruh climb down.

    way down much harder daripada climbing up. serious pained. hujan makin lebat. aku gagahkan jugak turun. kalau tak turun macam mana nak balik? kaki dh lembek lemau semua. hujan ngan peluh macam mandi pun ada. lencun. otw turun aku joined ada 1 group korean teenagers (kot?) ngan 1 geng ajumoni (아주머니). diorang seriously concern pasal aku hiking sorang je. tapi aku takleh la lawan speed diorang. last-last kene tinggal.

    🤣🤣

    아주머니 yang baik hati. risau dia aku sensorang.
    after 5 jam walked down akhirnya sampai la dekat starting point tadi. singgah rest room. tukar seluar. sebab xkan kau nak balik naik bas dengan lencun macam tu kan? 😀

    Mengikut bacaan aku kita akan dapat sijil dari forest office bila kita tunjuk bukti bergambar yang kita dah sampai peek. maybe sebab aku sampai bawah pun dah gelap. office dah tutup. so tak dapat la sijilnya. xpe la. yang penting dah naik sampai atas.

    Dah gelap.
    my so-called hiking shoe :p
    ok. after-effect selepas 10 jam aku dekat Hallasan.

    sampai guest house, kaki offially cramp + jalan macam ketam + dalam kuku ibu jari kaki bleeding a.k.a subungual hematoma. punca bleeding? kasut. aku pakai sneakers shoopen je. so sesape plan nak hiking aku suggest pakai la kasut hiking yang proper. tapak tebal, boleh grip buku lali ngan cover jari kaki supaya takde pressure.

    even sport shoe not really recommended. kalau naik time summer, cuaca kering ok kot sebab tak licin. tapi kalau hujan, silap pijak memang boleh terseliuh. esp time turun. nak kene control speed. graviti. plus licin. ngan batu kerikil yang tajam.

    climb back next time? what next time? no more next time.

    any regrets? nope. never.

    Once in the life-time experiences.
    "Every accomplishment starts with the decision to try"
    Hence i'm glad that i stick to my stubborn mind and the decision to try.

    byeome!
    👋👋