Follow Me @eryna82

05 October 2018

[Semi-traveller] Planning NEVER been easy~

23:13 0 Comments
Mood : travel-withdrawal
Selected track : GOT7 - Lullaby


Where do we begin? Planning for Europe & backpacking! 😓


Initially tiada NIAT pun untuk do self-travel apatah lagi back-pack untuk Europe sebab time constrains. PENAT. SUSAH. Work-load sumore!

Most blogger yang i hooping (after kena plan sendiri) takes 6 months to a year just for planning itself (ticket, transport, accommodation, budget, places to visit, what-to-do bla bla bla...long list).

*be prepared*

Plan asal adalah pegi ngan tour package. Sudah siap booked + bayar deposit ye Balkan tour package dkt MATTA FAIR. Ye lah deal dekat MATTA FAIR ni instead of bayar deposit RM1k baik bayar RM300 je kan. So mind-set memang prepared untuk pegi tour guide. Senang. Ikut je guide. Tayah fikir planning semua. Semuanya dah disediakan. Tinggal bayar & jalan je~

Tapi nak dijadikan cerita, agent tu terpaksa cancelkan trip sebab x cukup participant. Diorang bagi jugak option tarikh lain, tapi masalahnya tarikh yang dia bagi tu tiada yang sesuai langsung dengan timing kitorang.

😭

Dengan pemikiran "Takkan nak melangut dekat Malaysia time cuti panjang tu kan!!" maka terus je decide plan pegi sendiri lah! Since banyak jugak pamphlet kitorang kaut masa MATTA FAIR tu, so kita guna la jadi guide. So bulan Julai 2018 baru riki tiket flight! Nak fly awal September 2018. Memang mendapatlah kan! *oh tiket flight* *mahal*

😱😱

Plan asal : Paris > Madrid > Barcelona > Milan > Croatia > Bosnia > Athens + Santorini > Amsterdam

Lepas tu dia jadi : London > Paris > Madrid > Barcelona > Brussels + Bruges > Amsterdam

Sebab include London & drop Balkan region
  • Tiket flight to London from KL lagi murah dari KL to Paris
  • Tiket return domestic flight Athens - Santorini je dah 😭😭 (walaupun low season)
  • Rasa macam tak puas kalau duduk 1 negara Balkan 1 hari je. Paling tidak 2 hari. (schedule lari)
  • From London terus pegi Paris. Heathrow tu sebagai entrance je (plus dapat la cop passport)
Then we caught off-guard a bit bila mana check tiket train London to Paris on 09.09 & 10.09 H.A.B.I.S.

😵😵

So terpaksalah stay di London 2 hari dan reconstruct route. Masa ni tiket theme park Disneyland Paris pun dah mula riki date.

Lepas tu route jadi : London > Brussels + Bruges > Paris > Madrid > Barcelona > Amsterdam

Ni alternative route. Tapi bila tengok map, nak lompat dari Barcelona ke Amsterdam tu macam jauh pulak. Tak gigih la nak spend too much time dalam bus or train. Domestic flight tu kira last resort lah!

Lepas tu route jadi : London > Brussels + Bruges > Paris > Zurich + Interlaken > Prague > Berlin > Amsterdam

Ni route plan selepas baca satu tweet oleh encik @amalikamarudin yang tweet pasal his backpack trip to Europe. So berangan la taruk Swiss dalam route! Prague tu masuk lepas Bahie ulang tengok Grandpa Over Flowers 😄. Ini semuanya salah 이서진!

Memandangkan duit RM tengah murah & Swiss Franc bukannya MURAH maka kita terpaksa lupakan Zurich + Interlaken tu plus constrain schedule. 😥

Tukar lagi route jadi : London > Brussels + Bruges > Paris > Frankfurt > Munich > Prague > Berlin > Amsterdam

Kitorang decide to drop Frankfurt lepas membaca theculturetrip.com & Trip Advisor. Frankfurt more business-centric city compared to Berlin. Tak banyak tempat menarik untuk dilawati.

Finally route yang dipersetujui bersama adalah : London > Brussels + Bruges > Paris > Munich > Prague > Berlin > Amsterdam

Tak senang nak plan route sahaja. Even towards days nak fly pun we still search the places we want to visit. Dengan godaan gambar - gambar cantik bila tanya pakcik google like "Visiting Prague in September". 😅😅

Ini merupakan antara helper masa kami nk buat route planning :
  • Google Maps : dapat clear picture negara yang korang nak pegi tu sebelah-sebelah ke, route naik atas turun ke bawah ke or vice-versa ke atau carca marba~
  • RoutePerfect : Boleh tolong susun berapa hari yang sesuai untuk visit satu -satu tempat or negara. Kitorang pakai sekejap je website ni sebelum jumpa Visit A City yang lebih specific.
  • Visit A City : useful untuk plan detail & specific itinerary for the day.
  • Google Spreadsheet : useful untuk buat est budget flight, accommodation listing dsb bila mana travel partner korang sorang dkt KL (+ serata Malaysia sebab outstation / stand-by) and sorang lagi dekat Nilai (iols lah tuh 😅).

Flight ticket & Land transportation (Bus, train, domestic flight) :
  • SkyScanner : memang favorite kitorang lah untuk riki harga tiket. Who doesn't kan? ke ada yang guna kaedah lain? share ek!
  • GoEuro : will explained later on next post~

Reading guide :
  • Trip Advisor : all sort of questions will be answered when google didn't help much~

So that's all for now about making a route P.L.A.N. Maka tips yang nak dikongsikan kali ini adalah :
  • Pick and Plan your route carefully. It's not really recommended to enter and exit within the same airport especially for European country. Next post will detail out pasal transportation I'll explained why.
  • Don't be too ambitious. Trip shouldn't be draining your energy. InsyaAllah ada rezeki lain di masa akan datang ✌
  • Read, read & read. Reading tu termasuk googling dan blog-hooping ye. It will make you discover more~ trust me! (for me it's Giethoorn. Accidentally found the place after blog-hooping)
    (p/s : walaupun semua plan sendiri & "like backpacking" tapi tak semua backpacking tu murah ye!. Panggil backpack sebab tak bawak beg tarik?)

    Until next post guys. Thanks for reading my so-called blog. Hopefully dapat keep the momentum to update. 

    byeome!
    👋👋

    25 May 2018

    [Noob-Cooker] Resipi Laksa Mee Pulau Pangkoq

    01:36 0 Comments
    Mood : ✌
    Selected track : 멜로망스 - 선물
    versi kali kedua
    kali ini nak post pasal resipi laksa mee pulau pangkoq turun temurun family abah kami. Selalu kami makan sama ada mama or makcik kami masak. makcik pakcik sepupu sepapat kami yang belah utara mostly boleh masak dish ni sendiri. untuk kami, sendiri masak memang la tak pernah try nak buat.

    Laksa Mee Pulau Pangkoq = Mee + Kuah (Ikan / Ketam / Udang) + Sambal Tumis + Sayur
    😍😍😍

    04 October 2017

    A Year After Halla-san

    23:26 2 Comments
    mood : 😵😵
    selected track : 워너원 - 활활


    👋👋👋

    Where to start. How to start. 😏😏

    (a story about 10-hours hiking. so super long post. trust me!)

    Eventually i promised myself to jog-down something about my hiking journey to the top of Halla-san. So let's go. After a year. (mencari kegigihan menaip sambil flash back)

    2016.10.04

    The day i embarked my solo journey concurring the highest peak in South Korea.

    Honestly i didn't really-really made up my mind for it after considering my slim-but-not-fit status. ok. sila. gelak. aku ni kurus je lebih taaaapppppppiiiiiiiii fitness ni bukan top priority la. makan aku bukak mata luas-luas. berjalan aku ok. suruh lari mula la aku krik-krik-krik sorok kasut. badan pun lemau. dengan stress keje. (alasan). so hidup aku hanya keje-balik-rumah-keje-balik-rumah. pusing-pusing-boring.

    (back to business Aina!!)
    😓😓

    16 January 2017

    [FREE SAMPLE] Senarai Brand Untuk Toiletries

    00:26 0 Comments
    mood : 😇
    selected track : Crush - Beautiful



    post asal [ sini ] | [ diapers ] | [ susu ] | [ sanitary pad ]
    😆😆
    tahun baru. dah la jarang check blog. kebetulan sambung post pasal #Autumn2016 trip. check komen. ada reader dah mula tanya pasal free sample untuk toiletries. Thanks la sebab sudi baca blog kami.
    😊😊
    Mungkin akan ada multiple post ikut kategori toiletries atau ikut siri. Ikut yang mana ada bagi free sample. ok. 😏

    Kalau ikut google toiletries punya list makhai panjang dik non. termasuk la sikat, shaver, cotton buds, dryer, straighteners, curlers dan sebagainya. Tapi mana la ada orang bagi free sample utk barang-barang macam tu kan? 😛

    So marilah kita senaraikan some of yang kita jumpa like shampoo, feminine wash, skincare & lip care.

    15 January 2017

    [REVIEW] Muslim Friendly Restaurant in Jeju City

    16:54 2 Comments
    mood : 😤 + 😎
    selected track : 아이오아이 - 너무너무너무


    (p/s: this post contains a lot of picture. It might take sometimes to load all. Depends on your internet connection)

    We meet again. 😊

    Today as best that i could to made a review how-to-go to & my-solo-mukbang-session at Muslim friendly restaurant in Jeju-do during my autumn solo-trip.

    Thanks to this post that made me managed to eat fresh free flow abalone and happily :D. Actually it was my 3rd day in Jeju and that day was the day after typhoon.

    I start my day quite late since my 2nd day in Jeju i managed to hike up Halla Mountain (will blog about this to. LATER :p ) and my legs still stiff & light cramp eventho i already do all sort of things to reduce it down 😞

    09 August 2016

    [FREE SAMPLE] Senarai Brand Untuk Sanitary Pad

    11:00 0 Comments
    mood : #glooooooommmyyy
    selected track : 세븐틴 - 만세


    post asal [ sini ] | [ diapers ] | [ susu ]

    tahun baru. dah setengah tahun baru ada feel nak update blog.

    kita sambung sesi how-to get sampel free. this time untuk ibu-ibu. wanita-wanita. sanitary pad.

    SENARAI BRAND SANITARY PAD

    1. Kotex
    • Online request for free sample : [ here
    • Depends on current campaign
    • i already received my kotex when this post been published 😀
    2. Laurier
    • Online request for free sample : [ here ]