20 April 2009

2

.KLIBF09.

mood: :)
selected tracks: three days grace - never too late, mario - broken heart, the fray - all at once

Last Saturday (180409) berpeluang ke KLIBF @PWTC dengan angah. Last year tak pegi sebab kekangan masa & keadaan. So this year pegi awal sebab nak tau ape yang interesting to look for :p

Kalau sebelum2 nie (sebelum boleh memandu sendiri) we used public transport to went to PWTC. Naik bas turun kat Chow-Kit dan jalan kaki ke PWTC (zaman takde LRT) or naik putra & star dari masjid jamek (zaman takde kete sendiri)

tapi sekarang bile dah ada kereta sendiri masih malas untuk memandu masuk ke Kuala Lumpur. tau-tau je la jalan KL yang sentiasa penuh dengan kereta dan parking yang tak pernah cukup.

Kalau ikut cadangan angah, dia memang nak naik public transport je macam dulu-dulu and aku pulak fikir nak park je kete kt lrt station dan naik lrt.

Lepas fikir baik buruknya (shopping banyak buku, berat nak bawak), aku amek keputusan untuk pegi PWTC dengan memandu. akhirnya~~

so kami gerak dalam 10 lebih gitu, since KLIBF pun start kol 10pagi. Jalan Kuching macam biasa akan jammed sikit. Bile dah sampai PWTC dalam kol 11 tue aku agak tak sure nak park kete kat mane. Abah suruh je parking dalam PWTC tue, tapi aku plak yang tak berapa confident. At last aku park kat dalam Hentian Putra. Kereta toksak cakap la. Memang tunggu queue nak masuk parking, kene sabar sket. Hari pun dah mula panas. seb baik parking kat Hentian Putra tue berbumbung :p~~

sampai pintu PWTC dah jumpa gerai2 Karangkraf..memang strategic location dia. Orang dalam gerai Karangkraf tayah cakap la, sentiasa penuh. Since Angah nak cari buku manik, aku pun usha2 la buku cerita. Dah lame tak beli novel Melayu nie :p ~~ Dalam dok belek-belek novel, aku berkenan dengan novel thriller Ramli Awang Murshid (RAM), Mikhail. Sebelum nie aku dah baca TOMBIRUO, Rahsia Perindu. Karya dia tak pernah mengecewakan.

After dah cari-cari buku kat Karangkraf which aku beli RAM and Angah beli 3 novel + 1 buku manik + 1 buku gubahan pengantin, kami gerak plak cari buku-buku latihan peperiksaan utk anak-anak Klang & Serendah. Since Razzaq & Syafiqah exam besar tahun nie, so Angah + me a bit concern. Ye la.. aku nak diorang pun berjaya macam mane aku jugak (walaupun tak hebat mane), macam mane papa diorang == pakcik aku educate aku soh belajar rajin2...kalo tak memang babai la aku nie..hakhakhak~~

jalan2 sikit jumpa satu booth yang jual soalan latihan, sambar satu set soalan UPSR utk Syafiqah. Depan booth buku skolah tue ada booth yang jual buku-buku ilmiah, singgah arr jap..tiba-tiba nampak buku yang memang hajat hati nak beli tapi tak beli-beli sampai sudah :p ..karya Habiburrahman El Shirazy "Ayat-Ayat Cinta". Ada kawan-kawan rekomen untuk baca buku nie sebab lebih feel dari tengok TV (which aku tak tengok ending, mata dah pejam~~). Memandangkan KLIBF merupakan satu event setaun sekali yang boleh beli buku ngan harga murah, so aku tanye kot-kot dia ada stok buku Habiburrahman El Shirazy yang lain, diorang bawak keluar other books..aku excited! aku borong 3 novel Habiburrahman El Shirazy (Ayat-Ayat Cinta, Ketika Cinta Bertasbih, Dalam Mihrab Cinta) dengan harga RM65 untuk 3 buku itu (harga dikedai buku biasa RM75.70)..worth it! Itu pun aku still missed a few title by this author which is Di Atas Sejadah Cinta and Ketika Cinta Bertasbih 2..xpe KLIBF masih sempat untuk dikunjungi smpi this weekend :p

Then kami moved to Gerai Utusan which is @ Dewan Tun Razak 4. Orang memang ramai dan makin ramai, esp rombongan sekolah. Time tue aku dah start rase dizzy sket. Fokus hanya nak pegi gerai Utusan and beli buku untuk anak-anak. Dah tak sanggup nak rempuh lautan manusia. Samapi booth Utusan, Angah cari buku Kanser untuk wanita. Puas jugak la aku pusing-pusing booth tue cari buku tue, tapi tak jumpa. Ingatkan memang takde. Call adik, mintak dia check balik to make sure publisher. Lom sempat habes cakap ngan adik, Angah dah jumpa buku tue terselit di tepi buku-buku besar, ada 2 je tinggal (sama ada tinggal 2 atau memang dia letak 2 je kat situ). Dapat la diskaun 20% + free gift mousepad & shopping bag.

Sebelah booth Utusan, booth Sasbadi. Memang penuh ngan student + parents yang nak beli buku latihan + rujukan. Aku ngan angah just pegi amek buku latihan untuk Razzaq, Balqis, Syahima dan Raouf je. Buku kanak-kanak untuk Aishah + Laila takde plak. Kene pegi balik kat kedai Utusan tue and beli buku pre-school untuk Aishah + Laila. So purchase untuk anak-anak suda lengkap. Sementara nak pusing cari jalan keluar, aku 'ter'nampak Payless. Wajib singgah!

Memandangkan Angah dah tak larat nak jalan, aku suh dia tunggu kat tepi sementara aku usha buku-buku kat Payless. Mujur jumpa otw keluar. Aku dah tak daya nak naik kat floor lain ngan kapasiti buku kat tangan :p~~ Usha hardcover section..ada beberapa yang menarik which worth to buy; 3 books for RM18. Aku grab a few books sebelum pilih yang mana betul-betul nak beli. Pastu nampak autobiography Lance Armstrong. Terus grab tanpa fikir panjang :p ~~ then amek satu buku yang sinopsisnya menarik untuk dibaca; about life after death. After made final decisions aku purchase for total RM73.80. After Payless, Angah ajak balik. Dia pun dah pening tengok orang ramai dalam KLIBF tue. So kitorang balik after 2 hours dalam KLIBF and hanya round 2 floor je.

 
My Purchase :)


I think my KLIBF visit this time worth every single cent! walaupun tak dapat masuk a few booth like Telaga Biru (which i look for Ustaz Pahrol books) and buku Ustaz Hasrizal @Galeri Ilmu (which tak sure floor mane + tak larat nak pusing-pusing), but i still have alan + angah to go there again on weekdays ahead. My cousin, Kak Chik juga ada kate dia nak amek half-day semata-mata nak elak pegi KLIBF time weekends.

I'm looking forward to go there again. Maybe Jumaat nie lepas kerja, drive terus dari office :p. Aku anggap kunjungan ke KLIBF this year as self-reward. Hopefully dapat baca every single collection dengan jayanya! :)

2 comments:

Hey you! Thanks for your 2cent! Appreciate it!