11 May 2009

the "IT" thing nowdays

 
(gambar ini adalah contoh semata-mata)

mood: -biasa + happy-
selected tracks: Gigi - MyFacebook, Foo Fighters - Learn To Fly

janji nak update details pasal langkawi tapi i'm not in the good mood to do that + gambar-gambar belum diperoleh sepenuhnya :p ~~ My bad! Lagipun Bahie dah update blognya.

but kali nie just nak share thoughts pasal DSLR. Actually kes nie adalah rentetan daripada kisah kawan lama Shambie yang agak berlagak pasal technical stuff about DSLR.

Tak dinafikan lately ramai yang involved dengan DSLR ni. Sampai ada yang make profits from it seperti En.Saiful Nang. Mana-mana aku pergi sekarang, sure jumpa orang pegang DSLR. Pada aku itu satu hobby yang agak mahal. Aku belum mampu.

A few friend of mine pon ada yang make side income from DSLR. Tak lupa juga yang punya DSLR hanya untuk suka-suka. Terpulang pada cara masing-masing untuk memanfaatkannya.

Pada aku, ada perbezaan antara orang yang minat mengambil gambar + takde skill pakai DSLR (macam Aku!), orang yang minat + ada passion dengan DSLR (macam Lenny!) dan orang yang minat ambil gambar + ada skill pakai DSLR (macam Shambie!)


Kisah Aku

Aku hanya minat ambil gambar. Aku ambil gambar hanya untuk suka-suka dan sebagai koleksi peribadi. Lagipun aku bukannye ada mata yang tajam untuk capture moment yang wujud sekeliling aku. Maka camera w580i & Olympus Angah sudah cukup untuk aku guna sebagai tools dan ambil gambar bila-bila aku rasa ada mood nak ambil. Aku minat tanpa passion. Aku ambil gambar hanya suka-suka. Aku takde skill photo editing. Setakat pakai Picasa + Photoshop sikit-sikit boleh la~~

Kisah Lenny

Kawan aku, Lenny minat ambil gambar PLUS punya passion dalam photography. Maka tak hairan la orang macam dia sanggup berhabes duit untuk beli DSLR + lense + dll dan join photo camp. Plus dia dah ada basic dalam photo editing. Aku memang salute & support cara dia manfaatkan minat + passionnya itu. Dia jadikan DSLR itu sebagai side income malahan sekarang sudah menjadi cikgu untuk mengajar orang lain tentang photo editing. Good job Lenny!

Eventho' Lenny berkecimpung dalam DSLR ni area setahun lebih, sebab minat + passion, ia jelas kelihatan dalam setiap gambar yang dia ambil. Her very first client pun our good friend, Ecah. Ecah lantik Lenny jadi official photographer untuk wedding dia. It's a good start for her to improved herself.

After aku tengok hasil editing Lenny, aku memang impressed. Walaupun time nak shoot tue dia masih ada nervous + kekok sket, tapi aku rasa dia jalankan tanggungjawab dia dengan baik.

Kisah Shambie

My other friend, Shambie pun punya DSLR. Shambie juga expert dalam ambil gambar + photo editing (jelas kelihatan dalam koleksi gambarnya). Pada aku dia memang layak punya DSLR dari dulu lagi, tapi memandangkan kita semua masih mengharapkan ihsan PTPTN & JPA, maka setelah berkerjaya barulah Shambie memiliki DSLR. Shambie ambil gambar untuk online storenya dan suka-suka.

Nampak kan perbezaan antara Aku, Lenny & Shambie? Even sekarang nie DSLR dah jadi the "it" thing! Pada mereka yang mampu silakan tapi kalau setakat ada DSLR mahal tapi tatau guna pun tak guna jugak kan? At least improved yourself setanding dengan kegunaan gadget itu. Manfaat sebaik dan sepenuhnya. Bukan beli hanya ikut trend orang membeli!

That's what I thought & see :)

What do you see?

6 comments:

  1. hehe...
    Thank u for the compliments.. I really appreciate it, buddy! Wish me luck ye... Insyaallah aku nak sambung master & Phd dlm photography.. Hopefully dapatlah... Everyone can take a good picture... the art of seeing tu yang penting... hehehe... apapun, aku akan berusaha dengan lebih gigih lagi... thanks aina for ur support.. syg ko!

    ReplyDelete
  2. itu beza antara aku, kau dan shambie len

    "The ART of SEEING"

    aku tak punya itu~~

    sebab tue aku lom layak punya DSLR :p

    ReplyDelete
  3. mel suka gak amik gambar.. tp amik gambar guna kamera henfon je la.. hehe.. :P

    ReplyDelete
  4. kite serupa mel, pakai yang mane ade je la~~

    ReplyDelete
  5. huhu imho i really dont deserve the compliments lah dear :p im not that expert pon.. self thought je and passion^^

    well, thanx niway~

    yelah, bagi aku bidang photography ni sangat mencabar sbb semua orang boleh amek gambar... tp adakah gambar yang diambil tu cantik/menarik/wow dan layak dipanggil satu seni dan unik?

    bagi aku juga, brapa mahal kamera ko itu tidak penting. yang penting hasil nya. apa guna punya camera ribu riban tapi hasil tahap cipan :p

    ye tak?

    haha macam lah aku ni bagus sangat~

    ReplyDelete
  6. @bie: kirenyer kamu expert la dari aku!

    like lenny said la, the art of seeing which pada aku tak semua orang ada.

    from that akan dapat hasil yang baik.

    ReplyDelete

Hey you! Thanks for your 2cent! Appreciate it!