15 April 2012

Mansuh PTPTN?


(Maaf saye xde jawapan kenape 8 bulan x update blog~ kalau nak jawapan klishe refer post sebelum2 nie~ but kotak tweet sebelah ni laju tau, macam chat room! ^_^ )

Minggu ni heboh pasal PTPTN~ mansuh terus? mansuh caj pentadbiran? kekalkan ptptn?

baru baca post ni~ secara tak langsung pendapat yang diberikan oleh blogger boleh dipertimbangkan dan difikir-fikirkan~

Besides hal-hal berkaitan caj pentadbiran, public relation PTPTN yang selalu diperkatakan & isu convert pinjaman jadi biasiswa kpd 1st-class students banyak lagi isu yang berlu ditimbangtara sebelum keputusan mansuh dibuat~



Aku ni nak kata setuju pon tak, tak setuju pon tak jugak~ ada pro & kontra la senang cakap~ berdasarkan pengalaman sebagai peminjam separuh PTPTN & peminjam penuh MARA, i see what's good & what's bad.

Sedar tak sedar dengan bantuan skim pembiayaan pendidikan (x kira la dari institusi mana), aku, adik-adik aku, sepupu aku, kawan-kawan aku alhamdulillah dapat habeskan study & dapat kerja. Alhamdulillah sesangat~

What's good? Although my parents are working, at that time with us; 2 in uni and the other 2 in sekolah menengah teknik, education expenses its not easy to managed. i know how hard for my parents to equipped us without financial issues bothering us~ with me receiving only half-of-the-ptptn-loan, on weekly basis i still need to depend on my parents for expenses~ but at least my education & hostel fees already been taking care off..

other good thing about pembiayaan pinjaman pendidikan ni, peluang untuk sambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi tu lebih terbuka..either local uni or private uni~ more people are able to received higher education~ at least dapat mengubah taraf kehidupan keluarga~ what if xde pembiayaan pinjaman pendidikan? rasanya aku pun tak sambung degree..cukup sampai diploma je~

what's bad? the admin charges! i'm not gonna denied it~ when i signed the agreement, i know there's going to be admin charges~ and difahamkan admin charges hanya dikira based on baki tahunan BUT i don't know since when it become monthly charges~

like a friend post on his fb page "Pinjaman PTPTN tak wajib. Siapa yang nak, maka bolehlah apply....Lepas buat Pinjaman PTPTN dengan rela hati, tak nak bayar?"

and my stand as simple as this: once dh sain, duit dh pki, degree dpt, dh dapat keje dengan degree tadi, bayo je balik..hutang ttp hutang..kn langsai..and kalo dr awl xmo byr, blajo pepandai mintak biasiswa. Senang?

isu convert loan ptptn jadi scholar pada aku boleh la dipertimbangkan..hopefully dengan insentif tu buat sume uni student (local/private) yang kene bayar mahal untuk yuran pengajian, amek peluang & belajar sungguh-sungguh..cuma kene adil kt sume orang la..i mean mana2 student yg dapat 1st-class dapat insentif tu~ bukan selected people je~or have go thru some post interview utk layak dapat biasiswa ke tak..no need la..kalau nak buat, implies to all~

but kalo cakap pasal yuran pengajian universiti tempatan yang tak sama tu lagi satu isu~ ok! ikut course..tapi kalo course degree IT kat UTM ngan IT ngan UiTM (sekadar contoh), kenape yuran pengajian UTM lagi mahal? and that's made a huge difference and impact when it becomes to education-loan~ from what i see penyelarasan yuran pengajian bagi kursus yang ditawarkan di semua uni should be considered~ faham? tak faham?

before any decisions regarding this matter been made, either mansuh semua, mansuh caj, tak mansuh langsung should be done after considering all aspect related~

i think that's all for now~ its just my ordinary cent! later~

(p/s: if mansuh terus PTPTN, how about other loans? ada peluang mansuh jugak ke?)

2 comments:

  1. Muger2 negara akan tetap aman damai sejahtera sentosa senantiasa.. aminn ya robbal alaminn

    ReplyDelete

Hey you! Thanks for your 2cent! Appreciate it!