31 October 2013

#spring2013 - Episode 1 : Prelude~

Mood: swing! hype & moody flipping over every 2 second!
Selected track: EXO 으르렁
*post ini akan berlarutan hingga n-less episodes; which i didn't know when it's gonna be end!*hihihihi~ bare with me!*



i always keep in mind that someday! someday! i'll visit Seoul (at that moment). People may say ayat-ayat standard mcm ni:

1. "Ini semua penangan k-pop ni~"

2. People: "Banyak la negara lain dlm dunia ni~ Korea jugak? why?"

Me: k-pop inspired me! and I'm thankful for it~

Some people inspired by k-drama but not me. I'm not following latest k-drama like others. my k-drama knowledge were backdated 3-4 years back! and i'm someone who can't wait every week for new episode BUT i can attached in front of my lappy to marathon 16-episodes (*at least) & watch 45 minutes - 1 hour for each episode~ JANJI that drama get a good review. hihihihi~


OK! back-to-business.



Walaupun dalam mind memang simpan niat nak pegi & urge to see friends keep visiting that country repeatedly makes me wonder why as well~ something that's made them always want-to-go~ Ada sorang tu mcm dah trip balik kampung~ like almost every year i guess? hihihihi~ kan Bahie kan?

For me nak kata planned trip pun tak jugak sebab i didn't have particular plan for oversea trip in mind esp early of this year. After dinner with Bahie awal Januari tu, pun masih belum beri persetujuan. masih 40-60. masih tertakluk pada jadual kerja yang takkan dan tak pernah akan habis! ±2 minggu jugak la memikir esp bab bajet~ plus it's 10 days trip!
 

but someone says this to me "Kerja takkan habis Aina & don't put yourself in regrets. Just go! At least for once!"

Made up my mind and the day for purchased the tix! and it becoming more special trip since i made up my mind & purchased flight tix on my 31-st birthday. eventho the flight amount reach 1k but takpe la. sekali sekala belanja diri sendiri. hik!


So flight return KL-Seoul (inclusive AirAsia Insure, 20kg check-in luggage) = RM 1137.00 ^_^

Alhamdulillah! Flight settle. Kalo boleh lompat bintang di pejabat memang dah buat. wahahahaha~ senyum panjang. pastu terus roger Bahie!
my2cent tip #1 : Purchased your tix as early as you could~ AA ni style lagi awal beli lagi murah. Pastu rajin-rajin la jenguk promo. MAS pun kalo kene time promo memang murah tiketnya~ 
Next thing are PLANNING the whole trip. Since Bahie quite familiar with Seoul, we more focus on Jeju & Busan; where both of us didn't familiar with~!
my2cent tip #2 : pick your favourite season. Winter is not an option for me personally~ hatta dok dalam air-cond office pon dah kejong~ apetah lagi winter~ i'll pick spring & autumn as my most fav season to travel ;) 
Planning tak susah kalau dapat gang yang bleh bekerjasama. Thankful it's just 2 of us! It's all about surveying! Time ni ENCIK GOOGLE adalah kawan baik saya!

Both of us quite tight with our work schedule from Jan-Mac, most of the time we chat via GTalk & shared document through google drive~ Gladly Bahie banyak main peranan throughout this trip. Create excel sheet for travel itinerary (flight, accommodation & meals) with estimation budged plus conversion of currency. TQ! :)


After all "google"-ing process with list of places that we want to visit (obviously main attractions & it's our own list), what food that we want to eat (esp in Busan), we met up just to discuss & finalize the trip itinerary~ Most suitable place are Starbucks, Gardens! Free wifi & cozy seating! Notebook is a must! We spend from lunch to dinner for it! its not easy to finalize whole thing since both of us keep tempted with nice view places~ kahkahkah~

Accommodation at Busan & Jeju, Bahie booked it via Booking.com while i'm in-charged to book domestic flight (Busan-Jeju-Seoul) and we picked JejuAir. All the expenses will be detailed out later~ :)

Passport application settle on Feb kt P15 je. itu pun mintak time-off office hour. mujurla dalam 2 jam lebih dah siap. My parents hanya tahu my trip 2 weeks before the date!

Since my Feb-March schedule filled with training & meeting i do target on April my calendar x penuh~ Sempat la nak menguruskan saki baki kerja sebelum bercuti panjang. Unfortunately minggu utk fly to korea tu, aku diarah untuk attend kursus kt Port Dickson from Rabu - Jumaat. Y__Y

Pada awalnya memang nama aku naik utk attend kursus ni tapi memandangkan aku dah dapat kelulusan bercuti & kebenaran ke luar negara, they replace my name to my roomate. Nak dijadikan cerita, aku datang office mcm biasa sbb memang tahu yg my roomate (yang dh packing & bawa beg berat dtg office) akan gerak ngan bas office dalam t/hari.

Dah masuk office mcm biasa since my dept arrange bengkel sistem so tak la busy mana. by 10AM my bos wat keputusan tak bagi my roomate pegi PD dengan alasan perlukan suara emas dia utk corporate video. Since dah xde orang lain, and that time aku still in-charged of network, aku diarah untuk ganti. memang panas hati time tu!

The best part is arahan tu disummon pada hari rabu tu. Aku dah la belum habes packing for #spring2013 trip pastu kene "seru" suruh pegi PD. My roomate plak dah siap kemas n bawa beg utk ke PD. Both of us speechless!! Memandangkan keje dlm field SYMP ni, tarik2 muka pun buat jugak la arahan tu.

Memang jadi satu kerja pulak aku kene drive patah balik rumah (around 11AM) kemas baju & drive back from Gombak to PD. Tuhan je tahu rasa sakit jiwa masa tu. Since dah suruh pegi, makanya aku pun kemas meja mana yang patut n leave the office. nasib la! OTW balik sempat singgah money changer & beli sling bag.

Sampai PD around 5PM (plus sesat pegi hotel lain~). Semua orang terkejut tengok aku attend meeting malam tu. Aku malas nak fikir dah. Cuma aku bgtau "big" boss yang aku have to balik khamis petang since my flight on Friday morning! Letih tu tuhan je yang tahu~ nasib baik la Avillion PD tu cantik tempatnya~

Khamis around 5PM mcm tu baru kursus habes & me terus drive balik KL. Sampai rumah dalam 8PM mcm tu bukannya boleh packing terus. Unpacking beg dr PD, mandi, makan, kemas sikit bag pack, check & reply e-mel office with all the amanat sepanjang i on-leave. then baru start packing barang-barang masuk backpack! literally around 3AM baru settle semua. Tido2 ayam je takut terbabas.

5AM abah hantar pegi KL Sentral! jumpa Bahie kat sana & naik bas to LCCT! my trip FINALLY begun! *TERUJA* ok! my 1st ever oversea trip! *ok! jakun!*

btw all the way from KL Sentral to LCCT i tido2 ayam. Letih badan toksah cakap! mujur tak pitam je. kuatkan kederat sbb trip ni!

cerita seterusnya sambung next post! nama pun episode 1 : prelude kan? kehkehkeh! *evil*grin* >.<

byeome!

No comments:

Post a Comment

Hey you! Thanks for your 2cent! Appreciate it!