11 October 2014

0

What A Day To Spend!

mood : #swing
selected track : WINNER - Empty


Gambar Ihsan : Pakcik Google

{sila bersabar dengan #spring2013 post yang dh lama terbengkalai. akan disambung}

[PERINGATAN: Post ini adalah pendapat & pengalaman peribadi saya.]

Hari ni nak story-mory kesah how i spend my saturday! terutamanya hari ini 11.10.14!

Since i have 2 weeks more to "balik kampung", nak-tak-nak-suka-atau-tak i HAVE to get-up & renew my passport! Eventually it will be expired next year but since time to balik kampung dengan date expired passport less than 6 month so WAJIB renew.

Actually it was my 4th visit to UTC. More specifically twice at Pudu & once at Sentul! Last week only! termasuk lawatan hari ni dh jadi 2nd visit to UTC Sentul.




Kalau ditanya pada pakcik Google "UTC Sentul" or "UTC Pudu" memang semuanya indah-indah respondnya! Baca review 4sq pun sama. even kawan-kawan pun bagitau diorg renew passport lepas office hour & siap malam tu jugak. Pantas sangat!

Sudahnya cik kiah pun terpengaruh la dengan respond yang baik-baik ni. Sebab tu jadi sampai 4 kali melawat UTC dalam masa 2 minggu~

i is tidak mahu menafikan the good side of kewujudan Urban Transformation Center ini yang sangat memudahkan rakyat maharen seperti i. Tak perlu amek & bazir cuti semata-mata nak renew passport, renew lesen, tukar IC dsb! bukak sampai 10.00 malam. lepas keje sempat lagi nak pegi buat segala urusan yang berkaitan dengan agensi kerajaan. Thumbs up for the initiative.

{cerita minggu lepas}

Since UTC ni bukak hujung minggu, makanya i pun plan nak pegi renew passport hari sabtu. disebabkan mindset telah disogok dengan berita-berita indah, makanya i keluar rumah dalam tengah hari dengan niat lunch & renew passport (+ membeli beberapa barang keperluan di Mydin. Lama doh tak jejak kaki Mydin Pudu tuh. ok tu cerita sampingan)

Polisi i bila masuk KL == public transport. no driving. sabtu. saje cari padah kejong kaki nanti. bab parking lagi satu cerita asam garam cik kiah. so cik kiah ni bergerak ke UTC dengan kadar-kadar santai macam pelancong berjalan masuk KL. wahahahaha. sampai interchange station Masjid Jamek amek kau, gile ramai orang kat platform. dengan terik panas. habuk jerebu. tren yang datang belum tentu dapat masuk padahal pudu sentral tu satu station je.

tren sampai. gigih squeezekn diri menyelit masuk. sampai pudu sentral cik kiah amazed. wooooooooooooohaaaaaaa. chantek kau! last jejak kaki kt pudu time kene pegi Sungai Petani for PTM Bootcamp kot which is early 2012!

mula cik kiah mengagau-gagau cari kat mana pejabat imigresen neh...panjat tangga sampai level 3..keluar then nampak pintu kaca. tolak masuk. pusing-pusing baca signboard tak nampak tulis imigresen. keluar balik pintu kaca. turun level 2. masuk pintu kaca. baru nampak signage tulis imigresen. time sampai almost at 2PM. ramai la rakyat maharen duduk kat luar pejabat tu. pegi dekat pintu masuk. 

bammmm.

"NO GILIRAN UNTUK HARI INI TELAH MENCAPAI HAD MAKSIMA"

i wah HUH? ada maximum limit ke? ok. kalau dah mcm tu takde guna la kita menunggu kan..maka kaki terus bergerak melangkah ke Mydin & PS Boutique.

Then balik dr PS Boutique terfikir why not try pegi UTC Sentul plak. kot-kot la orang tak ramai kan? so dr terminal putra tawakal drive pegi Sentul. Parking kt Sentul ini ikut bertuah and cik kiah agak bertuah bilamana masuk UTC tu terus ada parking. alhamdulillah. then naik la pegi pejabat imigresen.

"NO GILIRAN UNTUK HARI INI TELAH MENCAPAI HAD MAKSIMA"

#hampa

terus turun. hujan lebat. great. balik singgah pak uda grill. lamb chop.

sekian cerita lawatan 2 UTC di hari sabtu.

Then i plan to singgah semula UTC Pudu after office hours on Tuesday. since its still raya haji leave-extention for some KL-sters, traffic quite smooth that day. but still jammed la jalan pudu tu. dari simpang masuk sampai nak naik parking pudu sentral yang jalan kaki 10 minit dah sampai tu, takes me almost 30 minutes just to reach the parking. at the end sampai depan pejabat imigresen 7.20PM. Since waktu rehat diorg 7PM-8PM, so rakyat maharen ni tunggu la depan office.

bammmm.

"NO GILIRAN UNTUK HARI INI TELAH MENCAPAI HAD MAKSIMA"

LAGI? aik! even nak dapat service at 8PM dah takde queue number ke? pukul berapa nak kene amek number sebenarnya?? dah la penat. lapar. so cik kiah decide tunggu kejap sambil wassap ngan bahie. Bahie penah cite dia renew passport kol 8PM & sampai UTC dalam 6.50PM. Dia ada bagi tau dia rasa mcm UTC Pudu xde limit queue number. UTC Sentul ada limit katanya. Encik RELA yang bertugas pun advise suh dia datang balik kol 8PM untuk amek nombor. so memang dia dapat no giliran pukul 8PM. see? nampak tak apa expectation cik kiah yang penat & lapar ni? sabar & ketahanan pun dah tak berapa nak banyak.

Then lalu cik RELA bagitau, nombor giliran mmg dah habis untuk hari ini. tapi as always as #SoMalaysian kita in-denial-mode & tak percaya sampai pegawai imigresen yang bgtau. tetap jugak tunggu sampai kaunter bukak. at 8PM pintu office bukak. terus rakyat maharen yang dah beratur menderu masuk pegi kat kaunter no giliran. cik kiah pesen tak reti la sesak2. rebut2. so kita jadi pemerhati kat luar. sah la no giliran dah habis after seeing one-after-another rakyat maharen keluar.

this is upsetting. sampai cik kiah tweet @imigresenMY tanya at what time i should come just to get the queue number? any reply? it will be great if i got any *sarcastic* but BERTUAH KAU nak dapat reply! memang TAK LA kan? wahahahaha.

balik rumah. hampa. penat. lapar. and kena bayar parking sejam RM3.

{baru sampai cerita hari ini}

memandangkan minggu ni hectic dengan statistik-excel-statistik-sql-excel yang tak sudah plus sort-like freaking out cik.puan.s dpt tau cik kiah nak cuti "balik kampung", makanya xde la sempat nk amek time-off pegi P15 nak renew passport. plus i still hv the +ve vibe for UTC. xpe la kita cuba pegi renew hari ni.


{out-of-topic-start}

semalam cerita #bajet2015. my say? read again dekat kotak belah kanan tulis spazzing tu. i've loss hope. that's all i can conclude. jangan rakyat maharen ni bertukar jadi miskin bandar sudah la. InsyaAllah. percaya rezeki Allah ada untuk setiap hambanya. bersyukur dengan nikmat tu WAJIB kan! :)

{out-of-topic-end}

sampai rumah dh letih sangat bahana hari khamis sempat tido 3jam++ gara-gara excel yg call pukul 5PM rabu nak suh reply balik hari khamis sblm kol 10AM. memang gigih la cuba siapkan. last-last kederat habis. padahnya letih tu been dragged.

so hari ni bangun awal & gigih pegi UTC Sentul utk renew passport. smpi UTC dalam kol 0800H selepas 2 kali round cari parking at last park kete dekat LRT Sentul & jalan kaki pegi UTC. Sampai atas. hamek kau queue macam ular. xpe la. kita remain positif. hopefully dalam tengah hari settle la renew with plan in mind after renew nk pegi daiso kat pavi.

office bukak tepat kol 0800H. dapat my queue number at 0834H. 1194. Officer tu dah pesan, datang balik lepas 2-3 jam. ok la 2-3 jam je kot tunggu. so masa beratur tu sempat la baca tips kt 4sq. diorang review nasi lemak nurul utc sentul ni sedap. so lepas dapat queue number cik kiah sarapan nasi lemak. lega sikit perut dh terisi.

lepas sarapan cik kiah masuk balik dlm pejabat imigresen dengan mindset setakat tunggu 2-3 jam no harm la kot. belek2 tab bc twitter, ralit baca e-novel can be done to killed the time kan? thats what i expect la. and bile dh duduk aku perasan yang

"NO GILIRAN UNTUK HARI INI TELAH MENCAPAI HAD MAKSIMA"

huh? baru pukul 9++ lebih kot. #daebak

so cik kiah buat calculation sendiri. max serving 400 people per day. from 0830H to 2200H. just 400. so no giliran start 1000 - 1300 queue number (for normal) & 2000 - 2100 (special needs, OKU, senior citizen). so kalau korang datang UTC pukul 1000H ke atas memang sah-sah la nampak

"NO GILIRAN UNTUK HARI INI TELAH MENCAPAI HAD MAKSIMA"

kat pintu! time tu tayah tunggu. balik. esok datang beratur awal pagi. ada pakcik tu cik kiah dengar dia beratur kol 0700H. Dekat Pudu much more worst. At 0630H queue dh panjang.

Dalam kol 1100H cik kiah rs mcm nombor queue yang dipanggil tu makin slow. cik kiah decide kuar jalan-jalan sekitar UTC tu. sempat la beli bekas ubat. tawaf area UTC, naik balik pejabat imigresen. nombor giliran makin slow. kaunter utk serahan passport lama tinggal 2 je. haih. pukul berapa nak kn panggil ni? xpe sabar lagi.

pukul 1300H tetiba voice-over yang panggil no.giliran tu senyap! and semua officer dh xde kat kaunter. homai. diorg keluar lunch while 100++ people ahead of me still waiting.

bammmm. cik kiah surprised.

cik kiah expect sort-like-rotation-lunch-time among the officers so that urusan masih berjalan walaupun in-slow-mo mode. at least la kan. tapi memang in-halt! senyap. dekat pintu pun xde pulak tulis time lunch kaunter sort-like-takde-urusan. just tulis kol 1900H - 2000H je time rehat! nampak tak tak tele kt situ? cik kiah dah mula lapar balik tapi kalo keluar time tu mmg xde dpt tpt makan la. dh semuanya pegi makan LUNCH!

at the end pukul 1520H baru no 1194 tu dipanggil utk serahan passport lama dengan ambil gambar! after 7 jam ok cik kiah bermastautin kt UTC Sentul tu. Ini kalo pegi pavillion tengok wayang lunch siap belum tentu sampai balik UTC no giliran naik. kalo aku tau gini gayanya, memang aku balik rumah sambung tido! 

dah la cik kiah pesen amek gambar, senyum tu nk kena senyum nmpk gigi. dah kene tutup mulut pulak. makanya gambar passport cik kiah awkward sangat. nak kata senyum pun tak. tak senyum pun tak. ntah. awkward. nak tgk beza gambar passport taun lepas ngan taun ni? visit my IG. #ayatgayasellerIG

1529H no 1194 naik utk bayaran dekat kaunter 8 & 1555H passport baru dh boleh collect dekat kaunter 10-12.

korang tengok timeline masa tu! and nilaikan la sendiri ye. till the end my endurance & sabar tinggal sikit. bile lapar & letih MENUNGGU, emosi pun kucar kacir. tweeting selang 5 saat!

lepas amek passport-gambar-awkward tu, sempat rasa nasi ayam. sedap jugak! lunch at 1600H.

sebelum cik kiah tutp tirai, nak la pesan beberapa perkara:

1. kalau queue number korang dh reach 1100++ sila balik rumah dulu. basuh kain. angkat kain. lipat kain. buat la apa yang patut dibuat. kalo plan nk dating tgk wayang silakan pegi. datang balik dalam 1400H. masa tu dah nak sampai queue number. tayah la bazir masa & tenaga menunggu.

2. jangan cari kaunter no.3. MEMANG TAKDE. so kalau tulis kaunter penerimaan 1-5 ilusi fikiran adalah ada 5 kaunter kan? HAKIKATNYA ada 4 je! Kaunter 6-7 untuk special needs (no giliran start ngan 2000). kalau special needs dh selesai serahan then baru kaunter 6-7 tu calling queue number start with 1000~

3. lepas serahan passport lama & tangkap gambar, tayah jalan jauh-jauh. dalam setengah jam - 40 minit boleh buat payment & passport siap!

4. make sure cip IC boleh berfungsi; terutamanya sesape yg blom tukar ke IC baru (mcm cik kiah)

5. make sure your mobile phone battery FULLED. power bank are FULLED if you plan to stay kt UTC.

6. bring along shawl or sweater along. the air-cond quite cold.

5. wear something dark! tudung gelap. baju gelap. new passport in black & white.

p/s: next time i just have to take time-off 2-3 hours from office & renewing my passport at putrajaya. i guess no more UTC for me.

AND I LEARNED MY LESSON.

0 comments:

Post a Comment

Hey you! Thanks for your 2cent! Appreciate it!