03 June 2015

South Korea : How I See It?

Mood: blank-space!
Selected track : EXID - Up & Down

Photo credit : here
Mood di hari selasa yang agak sunyi sebab cuti sekolah. Best bawa kereta di highway sebab dekat tol Sungai Ramal tak jammed langsung! Keluar rumah 7.50 pagi, 8.15 pagi dah sampai parking office! Indah!

Sampai office baca news dulu and come across to this story about :

"Awek Ini Dahulu Fanatikus K-Pop Sehinggalah Dia Alami Korea Yang Sebenar"


Reaksi saya? Jom baca. taaaaaaaaaaaaapppppppiiiiiiii saya nak ingatkan post ini hanya pandangan peribadi saya yang baru melawat korea 2 kali sebagai pelancong!

Beruntung dia berpeluang belajar di Korea and get a chance to see the other side of Korean.

Aku pulak macam ni:

Fanatikus? i admit i'm quite fancy about korea. semuanya yang indah, maju, tepat dan sebagainya. 2 kali pegi korea 2 kali la aku amuse about something and everything that i see. itu tak masuk duduk dekat kerusi kat malaysia, mengadap laptop and fancy about korea esp k-pop!

*memang itu pun yang bawa aku sampai korea pun kan~ wehehehehe~*

tapi sebab korea juga aku banyak belajar. belajar tentang kehidupan. belajar tentang kawan. belajar hormat pandangan orang. belajar untuk tidak jadi terlalu workaholic. belajar untuk enjoy everyday in your life to the fullest. belajar untuk bersyukur. belajar untuk appreciate. belajar untuk belajar benda baru. belajar to speak new language walaupun gile broken! and grammer ntah-apa-apa!

banyakkan? yes. and i learned a lot!

based on my experience yang tak berapa nak banyak ni and pandangan peribadi, korea is a best place to travel around but not for living! kalau mahu melihat keindahan ciptaan Allah yang sangat cantik negara ini merupakan salah satu tempat yang boleh dikunjungi. the magnificent view. Subhanallah. Itu je ayat yang aku dok ulang bila tengok permandangan yang cantik. 

My reasons for Korea is not the best place to live in:

#1st-experience masa dekat Seoul Station. 1st day sampai korea. dengan jet-lag. and nak kejar tiket train terus ke Busan. gile hectic. laju. keluar train orang macam terkejar-kejar. dengan manusia kt station tu toksah cakap la. memang ramai esp time nk naik escalator. kalau kat malaysia equivalent to KL Sentral. tapi at least KL Sentral takde la buat aku rasa penuh sangat. for more boleh refer this post! Kesimpulannya Seoul-at-glimpse : for me it's super-duper fast. the people moved really fast. and i can't cope with that fast-mode! #pening #nakmuntahtengokorangramai

#2nd-experience masa autumn last year. (delay-post! nanti la~)..masih di seoul juga. my travel-buddy ada kawan korean-namja yang baru berkahwin. sepatutnya our travel schedule memang ada agenda attending korean wedding tetapi rupanya bila dah beli tiket, we're a week late from the wedding date. so memandangkan my travel-buddy tak dapat pegi, so she decided to meet him at seoul. kami orang split di myeongdong and we'll meet at guest house. kami orang jalan-jalan n balik hongdae around 10PM++ macam tu. and she's already sampai guest house almost an hour before us. gile kejap je jumpa. dikhabarkan korean-friend tu kene pegi amek wifenya di tempat kerja. then the most surprisingly he's double degree holder! Y___Y and keje executive je. and i been told that yang diorang memang kalau setakat satu degree ni apa la sangat! *gulp*

working environment pun sangat mencabar & competitive. untuk interview sahaja, resume perlu SUPERB! and gambar cantik a.k.a beauty a.k.a looks tu menjadi essential item dalam resume selain qualification. that's why plastic surgery memang la glemer. masuk keluar macam pegi salon rambut je! bersepah~ kalau korang semua ada peluang untuk google korean-beauty-show "Get It Beuaty" then korang akan faham why being plastic been needed and wayyyyyyyy better than natural!

for malaysian macam kita ni esp muslim, memang weird la kan topik plastic surgery ni. taboo gitu! sebab kita dinilai dengan kelayakan akademik (+pengalaman). berlainan dengan Korea yang both are essential. baru-baru ni ada terbaca about foreigner komen pasal resume for interview in Korea. rajin-rajin google. antaranya sini.

Bila dah penat kerja, makannya social-time memang la essential bila sampai malam-malam minggu. itu tak masuk get-together after work yang boleh berlanjutan sampai 2-3 pagi. kalau tak joined akan dipanggil tidak mesra pulak! so boleh pertimbangkan la cara kerja dan social life kat sama macam mana. so mabuk & mumbling di jalanan tu pernah la tengok tapi tak encounter directly. sebab sampai guest house pun jarang sangat tengah malam.
pesanan penaja : ce try tengok cerita miseang. pada aku drama itu kira macam menggambarkan reality how the working environment kat sana.
competition masa sekolah pun boleh tahan jugak! tengok je la time2 student nak amek exam besar like CATs. balik sekolah tengah-tengah malam itu normal. study sampai 2-3 pagi pastu esok pagi bangun pukul 5 pagi pegi sekolah itu pun normal. so that suicide rate memang la high kat korea sana! cerita bunuh diri sebab stress nak exam tu pun common! waaaaaaaayyyyyyy toooooooo competitive. bukan nak cakap competitive tu tak bagus. there's a good thing tapi kalau dah terlampau competitive sampai boleh jatuh tahap demoralized then i see people no longer enjoying their life.

part gosip-gosip gaya geng mesyuarat tingkap kak jemah tu tak penah lagi aku nampak. so no comment la.

part provokasi agama tu blom ada pengalaman jugak. diskriminasi sikit-sikit tu ada la. time dekat theme park. for safety reason untuk naik ride. kene pin betul-betul tudungnya. terutama yang pakai shawl lilit-lilit-lilit. so far encounter korean yang nak tau kenapa pakai tudung. tak panas ke pakai tudung. bagitau pakai tudung ni cantik. tu je la. kalau pegi sub-area mungkin akan jadi tumpuan. kena pandang tu pun normal. so buat biasa je. Islam ajar untuk kita berbaik sangka dengan orang kan?

so apa kesimpulannya? there's pro's n con's in everything about Korea. yang baik kita boleh jadikan panduan. yang tak berapa nak baik tu jadikan sempadan. minat boleh tapi ada batasnya. manusia dikurniakan akal untuk menilai apa yang terbaik.

like awek tu cakap:


"Betapa, syukurnya saya dipilih oleh Allah dan dilahirkan sebagai seorang Islam. Alhamdulillah, syukur. Syukur saya tak perlu strive gila-gila untuk hidup semata-mata untuk diterima macam orang Korea. Tak perlu jadi cantik, pandai atau kurus.
Syukur sebab dengan Islam, kita cuma perlu jadi diri kita sendiri dan cuma perlu taat perintah Allah sahaja untuk dapat syurgaNya."

byeome!


p/s: i learn that travel will brings something that i can cherish for the rest of my life. experience. memories.
“To my mind, the greatest reward and luxury of travel is to be able to experience everyday things as if for the first time, to be in a position in which almost nothing is so familiar it is taken for granted.” – Bill Bryson

No comments:

Post a Comment

Hey you! Thanks for your 2cent! Appreciate it!