04 October 2017

# 2016 # autumn

A Year After Halla-san

mood : /blur
selected track : 워너원 - 활활


:-h :-h :-h

Where to start. How to start. /:) /:)

(a story about 10-hours hiking. so super long post. trust me!)

Eventually i promised myself to jog-down something about my hiking journey to the top of Halla-san. So let's go. After a year. (mencari kegigihan menaip sambil flash back)

2016.10.04

The day i embarked my solo journey concurring the highest peak in South Korea.

Honestly i didn't really-really made up my mind for it after considering my slim-but-not-fit status. ok. sila. gelak. aku ni kurus je lebih taaaapppppppiiiiiiiii fitness ni bukan top priority la. makan aku bukak mata luas-luas. berjalan aku ok. suruh lari mula la aku krik-krik-krik sorok kasut. badan pun lemau. dengan stress keje. (alasan). so hidup aku hanya keje-balik-rumah-keje-balik-rumah. pusing-pusing-boring.

(back to business Aina!!)
/sweat

Eventually 2 kali aku pegi Jeju, memang la niat di hati nak pegi Halla-san. Dapat pegi kaki gunung pun cukup la. Jalan-jalan forest je ke. Sikit-sikit asal merasa. Cumanya dengan masa + banyak lagi tempat lain yang lebih menarik so aku simpankan je niat tu. one day. one fine day aku mesti sampai jugak.

Aku made up my mind bila keadaan aku terpaksa travel solo. Terpaksa bukan dalam erti kata tetiba travel-mate aku cancel ye. tidak sama sekali. travel-mate aku kene beku cuti. travel-mate aku kene outstation Dhaka sama date ngan aku fly to South Korea. Takkan aku nak bentak-bentak suruh dia lawan bos. kan. kan.

So aku pasrah je la. Nak buat macam mana lagi. Sama-sama makan gaji.

Aku pun tak nak stress melampau travel sorang, maka aku pun kata la kat diri sendiri why not try PANJAT. kalo larat hiking je la sampai atas. kalau tak larat suku jalan turun je la balik. buat apa paksa-paksa. Mind-set mula-mula.

Aku still ragu-ragu dengan keupayaan diri sendiri. Selamat ke kalo aku hiking sorang-sorang. Ok ke perempuan hiking. sorang. again. sorang. solo. sebab belum hayat aku lagi selama 30 tahun lebih ni panjat gunung. sorang pulak tu.

Bukit Broga belakang rumah tu pun aku pegi field trip office tau. ni hiking solo. again. solo.

(motif?? ulang solo banyak kali!)

/blush

#ayatmintakpancingdankecam .abaikan.

Takpe lah. Kita google dulu. acah-acah blog-hooping pengalaman orang lain dulu. Jumpa & baca la 2-3 blog yang cerita journey naik Halla-san tu. Bila dah baca aku rasa yakin la sikit. Ok boleh la kot panjat. Baca tak la susah mana. KOT. separa-yakin. :-SS

bila dah start research nak pegi tu aku mula pening sebab trail dia plus aku kn naik public transport a.k.a bas. macam-macam orang recommend. naik ikut sini turun ikut sini tapi bas susah dapat. segala la. separa-give-up. tapi sebab mind-set tu dah menjurus nak naik so aku redah je la. worst-come-to-worst naik je la cab. whatever la. pasrah.
my2cent tip#8 Dah tau nak panjat gunung segala make sure kelengkapan kasut + makanan + air semua riki sekali.
Lepas tu aku punya tahap yakin diri nak hiking ni hape pun aku tak survey in detail #-o Cuaca dia bukan macam iklim Malaysia. ada hati la kan main belasah je 🤦

tapinya masa aku dok blog-hooping rilek je org naik atas tu pakai sneakers. so aku bajet ok la kot. /:) /:)

(tunggu hujung cerita apa jadi bila kau panjat gunung pakai sneekers je. itu pun kalau korang larat la nak melayan baca sampai FIN. berani? :-?)

Hiking musim autumn ni sila expect cuaca hujan tu lebih tinggi dari cerah nampak matahari. so kalau ada rezeki dapat la tengok dekat peak kawah macam dalam gambar wikipedia tu. kalau rezeki tak berapa nak baik tengok kabus je la ye.

(ok. sambung)

malam sebelum tu aku singgah GS25 & beli few items simple untuk bekalan cumanya kalau dig-deep blog ada item lain yang lebih baik untuk di bawa time hiking. padan muka aku.
my2cent tip#9 must have makanan dalam beg is timun, limau, air garam or isotonic drink, air mineral, energy bar, kimbab
ok. aku gerak dr GH dalam 6.15 pagi naik bas. travel time from Jeju City to Seongpanak (성판악) dalam setengah jam macam tu. Dalam bas aku lapik perut ngan Samgak-kimbap.

From Jeju City Bus Terminal

성판악
Sampai 성판악 trail dalam pukul 7.00 pagi. Tengok kabus dia plus kereta yang dah bersusun? haaaa ni satu part yang aku forever amused pasal orang Korea. Aku hiking ni hari keje tau. Selasa. tapi dari bawah sampai puncak boleh kira dengan jari berapa je foreigner macam aku yang naik. yang lain tu semua korean. kecik. besar. tua. muda. semua. plus diorg punya fitness level terutama halmoni (할모니) makhai. rasa nak sorok muka dalam beg. rilek je naik trail tu. siap ada yang sprint run ok naik atas & turun balik. kagum.

Sebelum start "azab" yang sengaja ditempah aku buat la stretching sikit. #matilamak kalo tak streach. jangan cari pasal. buatnya cramp kaki la apa la tengah-tengah hutan ni naya. start slow-slow sambil menikmati cantiknya pokok-pokok + sejuk kabus pagi. maka bermula senaman pagi bagi menempuh 9.6km with estimation 5 hours per way.

/nobigdeal konon. korang tunggu ending.

lepas 40 minit jalan + amek gambar baru sampai 900 meter. kagum. boleh la kot kan. /:) dalam dok berjalan tu jumpa sorang halmoni ni. aku berenti sebelah dia sebab nak teguk air. aku senyum je la sambil greet dia (인사). walaupun dia takleh cakap english & aku pun bukannya fasih sangat cakap korea tapi pakai sign language dia tanya aku sorang ke hiking? aku angguk. tiba-tiba dia bukak bag. godek godek plastik. hulur timun. suruh aku makan sambil jalan. 먹어. 먹어 dia cakap. speechless sekejap. terharu sama. aku ambik timun sambil ucap thank you (in formal-korean obviously). dia dok pesan be careful (조심해) along the way :x
고마워~
so sambil jalan sambil ngap-ngap timun aku fikir kenapa timun? bila aku google rupanya instead of kau bawak botol air yg besar n berat n banyak botol plus bila asyik minum keje nak cari toilet je kan? timun ni kira substitute ganti air. mudah. ringan.

8.08 pagi baru sampai 1km == 1000m. sejam. so kita teruskan perjalanan. sampai la kita jumpa sign board ni


maksudnya apa? kalau kau sempat sampai shelter tu before 12:30PM then boleh naik sampai peak. kalau tak memang takat shelter tu je la. aku pun mula speed sikit sebab for sure kalau boleh nak naik sampai atas. mind-set masa ni :)) NAK kene sempatkan jugak. #modedegil

8.18 pagi rupanya aku dah jalan 3.5km. nampak macam cepat kan. aku pun rasa macam tu jugak ;;) cepat la sebab baru tahap EASY. landai. tangga pun sikit je. siap ada platform papan lagi. lepas tu merah. walaupun hanya 2.3km ke nak sampai atas. azab 2.3km tu still korang kene baca sampai habis. :>


8.40 pagi sampai sokbat shelter. dekat sini ada toilet & boleh la rehat jap regang urat sebelum sambung ke trail normal. aku tak berenti lama dekat shelter ni. amek gambar lepas tu terus jalan. lepas dari sini aku jumpa lagi satu korean family yang baik hati. bagi aku limau 2 biji + some sweets for sugar energy. 

thats why perlu bawak enegry bar and sweets untuk ganti sugar yang dah digunakan. kalau sugar low boleh pitam or pengsan. jangan cari pasal tengah hutan.

lepas tu air garam or isotonik drink untuk ganti peluh yang keluar macam hujan tu. walaupun cuaca kabus, hujan kejap tapi peluh aku boleh tahan la. lencun. siap boleh perah tuala. :D

ok. kita sambung teruskan perjalanan & azab pun dah mula nampak bayang-bayang.

Azab #1


Lepas 2.3km trail dh mula tukar kaler hijau. normal. 3.2km yang normal means banyak tangga batu kerikil. batu gunung berapi. seperti gambar di atas. tangga macam ni pendek-pendek step dia. so banyak la kene pijak. lepas tu darjah kecondongan tangga. bukan ala-ala 10°#:-S

Azab #2



Tangga tapi takde la rupa tangga sangat. ada tangga batu tak sekata. ada flat track tapi batu tajam. time naik aku rasa ok lagi. time turun tu memang azab sebab kau kene tahan dengan kaki supaya tak tersungkur ke depan atau tergelincir ke belakang.

after a while aku sampai dekat satu intersection right before Jindallaebat shelter. boleh tengok tasik. Saraoreum lake. since aku sampai situ dalam pukul 9++ so no harm la kalau aku jalan for an hour (return) singgah jap tengok tasik tu.





ok. kabus tebal. matahari pun on-off-on-off. tak boleh lawan kuasa Allah. yang penting kita nikmati nikmat cantiknya bumi Allah ni. [-O<

Otw balik ke intersection tu ada satu gang ajusshi ni ajak jalan sekali. pelik gamaknya tengok aku yang pakai tudung. sensorang naik dekat tasik tu. kindly ada sorang ajusshi ni tolong amekkan gambar pakai henpon dia. lepas tu dia nk send gambar aku tapi tatau macam mana sebab aku tak pakai korean number. aku roaming umobile je. dah krikkrik kejap. xpe la. aku suruh snap balik pakai henpon aku. gambar aku dalam henpon dia simpan la ye. buat kenangan. ;)

jom teruskan perjalanan. 

pukul 11.00 pagi aku berjaya sampai Jindallaebat shelter. by means aku dah jalan around 7.3km in 4 hours. \:D/

/hmm
yay. alhamdulillah. so sempat la nak naik sampai peak.


dekat shelter ni boleh beli refreshment. korean ramai makan ramyeon panas-panas. aku? minum kopi je la ngan roti. sejuk angin dia tuhan je tahu. pastu ngan hujan renyai-renyai. aku dah pasrah memang tak dapat la tengok kawah tu bila sampai atas nanti. rehat 15 minit. kita sambung jalan track HARD.

HARD sebab


tengok trail dia. makin stif. makin sempit. makin sejuk. pressure udara makin rendah. makin cepat la aku tercungap. berapa kali berenti aku pun dah tak kira. masa ni memang mind-challenging betul. serious talk. kaki aku dh giveup sebenarnya. semangat campo degil campo mind-set je yang control over my body movement. walaupun trail dia 2.3km je dari shelter tu dekat 2 jam jugak (berenti amek napas. berenti kontrol mengah. campur amek video. amek gambar. lap peluh. perah tuala) aku jalan naik sampai peak.


tengok. orang lain dah mula turun. aku baru nak sampai.

/sweat

1257PM finally aku sampai peak. alhamulillah. misi berjaya. walaupun kabus tebal serata alam plus dengan angin kuat. nak berdiri pun rasa macam nak melayang. dekat peak sempat la aku buat FB Live walaupun takde suara. hahahahaha. malas nk fikir setting FB henpon bagai. lantak situ. saje nak buat kenangan.


Belakang tu kalau cuaca cerah nampak kawah
since cuaca tak berapa nak elok. hujan sumore. sempat la amek gambar walaupun tak la nampak muka sangat. kenangan pijak 1950-meter-high Hallasan.

dah-dah. cukup-cukup la selfie. ranger forest park suruh climb down.

way down much harder daripada climbing up. serious pained. hujan makin lebat. aku gagahkan jugak turun. kalau tak turun macam mana nak balik? kaki dh lembek lemau semua. hujan ngan peluh macam mandi pun ada. lencun. otw turun aku joined ada 1 group korean teenagers (kot?) ngan 1 geng ajumoni (아주머니). diorang seriously concern pasal aku hiking sorang je. tapi aku takleh la lawan speed diorang. last-last kene tinggal.

/XD

아주머니 yang baik hati. risau dia aku sensorang.
after 5 jam walked down akhirnya sampai la dekat starting point tadi. singgah rest room. tukar seluar. sebab xkan kau nak balik naik bas dengan lencun macam tu kan? :D

Mengikut bacaan aku kita akan dapat sijil dari forest office bila kita tunjuk bukti bergambar yang kita dah sampai peek. maybe sebab aku sampai bawah pun dah gelap. office dah tutup. so tak dapat la sijilnya. xpe la. yang penting dah naik sampai atas.

Dah gelap.
my so-called hiking shoe :p
ok. after-effect selepas 10 jam aku dekat Hallasan.

sampai guest house, kaki offially cramp + jalan macam ketam + dalam kuku ibu jari kaki bleeding a.k.a subungual hematoma. punca bleeding? kasut. aku pakai sneakers shoopen je. so sesape plan nak hiking aku suggest pakai la kasut hiking yang proper. tapak tebal, boleh grip buku lali ngan cover jari kaki supaya takde pressure.

even sport shoe not really recommended. kalau naik time summer, cuaca kering ok kot sebab tak licin. tapi kalau hujan, silap pijak memang boleh terseliuh. esp time turun. nak kene control speed. graviti. plus licin. ngan batu kerikil yang tajam.

climb back next time? what next time? no more next time.

any regrets? nope. never.

Once in the life-time experiences.
"Every accomplishment starts with the decision to try"
Hence i'm glad that i stick to my stubborn mind and the decision to try.

byeome!
/bye

2 comments:

  1. Thank you for sharing. It's been the same with me, nak naik, but every time, next time, tak penah nak jadi. Kena pasang niat and stick with it. Congratulations! Takde sijil tapi badan tahu 🙂 Segala penat dan sakit tu berbaloi bila tgk keindahan Tuhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Emi ;)

      Looking back i pun wonder + still amused with that stubborn decision i hv made~ Belum cuba mana nak tahu kan? :D

      No harm to try but no pressure. Ikut kesesuaian sendiri~

      But it's worth. It's more worth kalau cuaca menyebelahi kita~

      Delete

Hey you! Thanks for your 2cent! Appreciate it!