Follow Me @eryna82

05 November 2018

[Semi-traveler] Fly with Qatar Airways KL - London Bound

Mood : 😫
Selected track : Blackpink - Whistle


Bab tiket flight ni memang aku serah dekat Bahie je and bukan senang jugak pun nak pick one. Dah la paling penting yang akan menentukan gerak kerja travel trip kitorang.

As been mention on previous post [here], at the 1st place kan kitorang memang nak pegi dengan travel agent tapi sebab atas sebab-sebab yang telah dimention, maka kitorang beli tiket flight sendiri on July 2018, selepas riki puas-puas dekat SkyScanner. Itu dah kira THE best deal lah.

We choose to fly with Qatar Airways from KL to London & Amsterdam to KL (transit Doha) with £599.02/pax (approximately RM3,356.13/pax) via TravelUp.

Mahal? Kalau korang nak kata tiket flight aku mahal then YES lah!

Pada aku bab tiket flight murah ke mahal ni depends. Macam aku dah mention before kalau korang dah planning AWAL (memang sengaja boldkan!) like 6 months to a year surely dapat best deal or tiket yang lagi murah daripada aku punya.

(or sesape yang aiming for Golden Ticket ke apa kan? tweet @tonyfernandes ke? mana tau rezeki dapat tiket murah or free terus! πŸ‘€)

Aku set my return flight limit is RM4k (selepas mengambil kira tempoh antara date beli dgn date nak fly). So still in my range. No harm untuk aku.

This is why planning tu kalau lagi awal lagi lah baik! Boleh riki
  1. Beli direct dengan flight provider like Emirates / Qatar / MAS etc (to name a few) or beli via agent macam SkyScanner, Expedia etc?
  2. Direct flight or transit?
  3. Transit lay-over time / duration yang korang sanggup hadap.
  4. Lay-over siang ke malam?
Semua tu kena take into consideration sebab akan memberi kesan kepada itinerary seterusnya!

Our layover 2h+ for KL - London bound. Memang tak sempat lah nak tawaf Hamad International Airport. For Amsterdam - KL bound 5h+ layover. Both layover kami malam. So memang bermastautin dalam airport sahaja. Nanti future post kita bagi tahu lokasi nak tido dekat Hamad International Airport ✌.

Qatar Airways animinities (Dalam flower pouch ada stokin, eye cover, ear plug, lip balm)
Qatar Airways KL - Doha On-Board Meals : Dinner
(Menu boleh pilih dekat menu card. Distribute after take-off)
Kalau korang nak sambil menyelam minum air, cuba cari flight yang layover dia 7h+ dan dekat transit destination tu siang hari. Contoh macam tweet handle @amalikamarudin dia sempat pusing Dubai (on Emirates) since layover dia 9 jam. Masa kitorang beli flight ticket tak jumpa lagi tweet handle dia. So terlepas lah peluang nak pusing Doha.

Nak  cerita Qatar Airways. KL - Doha kami dapat couple seat so ok lah! Cuma in-flight entertainment console yang lama. Takde touch screen~ πŸ˜… Doha - London bound dapat seat bertiga & last row pulak. Memang azab sikit lah bila mana iols dapat seat tengah and passenger window seat asyik nak ke toilet je~ memang nak tido pun tak berapa nyenyak lah! πŸ˜“

Qatar Airways Doha - London On-Board Meals : Snack
Qatar Airways KL - Doha Touch Screen In-Flight Entertainment
Qatar Airways Doha - London Flight Camera (Upon arrival)


Upon landing pilot bagi tahu ada camera untuk kita view. Satu from top by means nampak depan towards airport and satu lagi from bottom which boleh nampak ground like the video. (mode jakun is ON!)

Upon arrival at Heathrow, kitorang ada masalah sikit dengan signage untuk ke immigration clearance yang mana ada sign sebelah kanan untuk transit and terus untuk EU passenger. At 1st kitorang pun straight je la mengharapkan akan jumpa non-EU punya sign. Lepas tu rasa tak sedap hati. Patah balik. Rupanya lepas sign transit tu ada non-EU punya signage for immigration lane. Arrival card isi masa dalam flight. If you travel in groups just informed the staff and you will get the clearance together.

So far immigration dia ok & friendly. Tak lama macam dekat Melbourne. Plus Tak rugi pun say hello, good morning, thank you and hava a nice day kepada immigration officer. πŸ˜‰

That's all for now kot. Next post pasal London ok!

(p/s : kalau korang nak tau rasa economy class Qatar Airways mcm mana, iols suggest cari dekat youtube. Banyak vblog.)

byeome!
πŸ‘‹πŸ‘‹

No comments:

Post a Comment

Hey you! Thanks for your 2cent! Appreciate it!