Follow Me @eryna82

06 December 2018

[Semi-traveler] Currency Exchange a.k.a Money Changer [Part 1]

Mood : 😏
Selected track : Highlight - Take Care



Last post kita janji nak cerita pasal London kan? tapi rasanya macam nak tukar style lah!

So kita mula dengan sesi tukar duit di Malaysia.

Ini pun lagi satu hal yang ikut preference peribadi & tahap kerajinan untuk survey πŸ˜…~

Last few years money changer favorite sebelum travel is dekat Ampang Park & Masjid Jamek. Kita tak pernah tukar dekat Mid Valley walaupun ramai yang gebang bagitau rate situ ok but not for me. Still rasa situ agak mahal (+ rugi).

Lepas tu ada 2 money changer dekat Nu Sentral yang menarik juga ratenya. Both level bawah sekali; satu sebelah ATM machines and satu lagi depan Guardian. Rate lebih kurang je. Pernah tukar untuk pegi Korea & helping my brother change to Rupiah.

Pernah juga ada experience masa nak pegi Vietnam 2014 tukar dekat KL Sentral sebab uncle tu murah hati bagi rate Vietnam Dong yang menarik plus tak banyak money changer yang simpan stok duit tu.

Since Ampang Park dah roboh, option untuk tukar duit dengan kadar yang munasabah dan tak rugi banyak semakin limited (plus masa travel time pegi KL from Nilai just for tukar duit~ πŸ˜“)

So kali ni kita nak share money changer yang mudah & senang terutamanya orang yang tak berapa nak sempat jalan-jalan check rate (me!) and orang yang tak sempat nak pegi tukar duit sebab being a "busy" bee (me juga!)

For my Europe trip i made the ultimate decision to changed my money online & pick-up later. I used eForex apps from Merchantrade. Rate boleh monitor secara online via here or apps.

Masa kita tukar hari tu dapat lah rate EUR 1.00 = MYR 4.800 & GBP 1.00 = MYR 5.360 yang tak berapa jauh dengan rate google. Transaction semua kita buat online je. Set date nak pick bila & dekat mana.

Sebaiknya seminggu sebelum fly tu kalau boleh duit dah siap tukar lah! Jangan jadi macam kita order 3 hari sebelum & pick-up sehari sebelum fly.

Nak jadikan cerita Merchantrade Seremban (tempat pick-up) call bagi tau duit GBP tak ready sebab amount yang kita nak tukar tu sikit! GBP100.00 je~

*sikit lagi nak sakit jantung*

tapi alhamdulillah lah. berjaya jugak mereka sampaikan GBP tu dekat branch. kita tunggu sampai branch tutup kot!

Next post kita share kat mana kita tukar dari balance duit GBP ke Euro dekat Paris.

*byeome*
πŸ‘‹πŸ‘‹

No comments:

Post a Comment

Hey you! Thanks for your 2cent! Appreciate it!