27 November 2008

.aku.tak.mintak.

mood: -rolleyes-
selected tracks: bau - warkah, secondhand serenade - fall for you, afgan - terima kasih cinta

last monday aku EL & tueday aku MC..sebab migrain -oh!-

sirius aku tak mintak semua nie jadi kat aku..sebab aku rasa ada orang fikir [my assumtions & -ve thoughts] kenapa aku asyik sakit je kan? terutamanya sejak-dua menjak nie..

terlalu banyak insiden untuk aku tanggung last weekend & awal minggu nie.. [masalah diri sendiri, takde kaitan ngan orang lain]..nie insiden yang terjadi kat aku last weekend & awal minggu nie..
  1. selalu jatuh sakit
  2. battery laptop rosak
  3. myvi accident
meh aku ulas satu persatu..kenapa sampai boleh jadi macam ni

kejadian 1: selalu jatuh sakit [rujuk sini]
jangan tanya kenapa aku selalu sakit, kenapa aku kerap kene migrain, aku sakit kepala, aku demam, aku semput, aku selesema, aku resdung, aku sakit mata..sebab kalau aku tau jawapan tue sume..sure aku elak..ingat best ke sakit nie?? nk recover bukan senang ok! eventho selesema atau demam

aku memang dh ada migrain lame..kalo kene memang tak bangun la..tue pun kadang-kadang aku tak layan sangat sebab lagi kite layan nie, lagi sakit..buat mcm tak sakit padahal boleh sakitnya boleh buat aku meletup

pastu time kene semput..dalam umo aku 26 taun nie..paling kerap la kene semput..aku akui aku memang tak amek inhealer mcm ayen & abah sebab aku fikir aku bukan kerap sangat kene..tapi sejak makin kerap kene serangan nie buat aku terfikir untuk start inhealer..

dari azali aku memang culas sikit bab-bab makan ubat nie..esp yg tablet..tak masuk tekak..tapi kalo dah hingus kuar macam air hujan, nak tak nak kene la telan..dah la ubat selesema tue mengantuk..kalo aku tak layan dos mengantuk tue..jawabnya kepala aku pun start la ting-tong..abnormal terus..orang tanye ape pun amek masa nk fikir & jawab

aku xmo terlalu bergantung dengan ubat sebab aku rase nanti sakit sikit-sikit pun cari ubat jugak..skang pon panadol dah tak layan dah..kalo sakit kepala / migrain memang kene amek ponstan or uphamol..untuk kurangkan sakit

daya ketahanan badan aku makin lemah agaknya..aku kene fikirkan sesuatu untuk meningkatkan daya imunisasi badan...

letih asyik sakit je!

tapi

aku rasa aku dpt figure sikit2 punca aku migrain..lately aku aku sensitip ngan bau asap rokok..apetah lagi ngan smoker kan? bile bau tue ada kepala aku mula denyut-denyut..hmmmm what should i do? confused

kejadian 2: battery laptop rosak
nie salah sendiri, hari jumaat lepas..aku ingat aku dah tutup rapat botol air..tapi rupa-rupanya TAK!! shoot!! pas balik keje terus tido (drive dlm jammed & hujan memang kene sabar banyak)..hari sabtu, pas balik service kete baru la aku terasa nak bukak beg laptop tue..macam pelik plak..mane datang semut-semut nie..alih-alih memang sah la..air dalam tupperware dah kering dah..seb baik laptop kat zip satu lagi..battery memang direct kene tumpahan milo tue..haiyakkkk!!!

patutnya aku g jengka sabtu tue (kenduri kawen dila)..tapi memandangkan xde sape yang nk pegi, aku kureng berani drive sorang-sorang plus aku sure kalo aku cakap ngan mama + abah memang diorang pun tak berapa nak kasi..so sorry dila..bukan aku xmo pegi ok!

kalau aku pegi, memang lagi lama la aku tak bukak beg tue..nak tak nak kene basuh sume yang berkaitan, lap yang mana patut..

aku dah budget memang battery akan rosak..and ternyata benar..aku try charge..tapi tak masuk..so aku dah paham la..

aku msg alan, suh dia tanya kat kedai (kebetulan dia outing kat kuantan)..mau rm400 jugak la harga battery tue..nak wat camne..dah jadi pun..tunggu alan balik (agak-agak dia bagi x pakai battary dia dulu..hehehe)

kejadian 3: myvi accident
kejadian berlaku hari selasa time aku otw balik umah dari clinic..dengan kepala yang sedikit kurang siuman..aku cari jalan untuk aku pusing kete..sebab area2 clinic agak sempit untuk aku U-Turn (aku memang fobia tempat sempit2 nie)..aku masuk satu lorong nie dengan budget lepas la..tapi sebab aku over pusing stereng, maka kete terbabas masuk longkang..seb baik orang dekat-dekat situ sudi tolong naikkan balik kete aku..memang diorang berusaha tolong aku sebaik mungkin..aku ingat sampai mati..terima kasih la banyak-banyak -segan-

lebih kurang gini la cacatnya :(

cuma kete memang cacat la (tak campo calar-calar sblm nie ..pintu belah penumpang takleh bukak..xpe yang penting aku selamat..ahad nie dah wat appointment ngan perodua..suh dia check balik..(aku baru service milage + ganti absorber last week haih!)..nak tak nak memang kene hantar repair la..patah kaki aku next week..

lagipun pasni kete nie nak jalan jauh..so better aku service, repair, ketuk & spray mana yang patut

cuma sebenarnya aku dalam dilema..cousin + "teman tapi mesra" aku suh g repair kat kedai biasa je insteed pegi service center perodua..tapi ntah la..aku memang zero la bab-bab kete nie..aku tau pakai je..nmpk gaya kene banyak belajar pasal kete nie

kesimpulan tragedi:
aku tau semua yang berlaku ada hikmahnya..aku terima sume tue sebagai satu ujian dalam fasa kehidupan aku..lately nie kan hidup aku mcm boring sket..so kejadian macam nie memang cheer-up my day la..esp pasal kete tue..ada jugak kenangan aku ngan kete tue..hehehe..layannnnn...

7 comments:

  1. semua tu dugaan dari Allah..
    Banyak² bersabaq..

    ReplyDelete
  2. baper nomor kete ko.. uhuhu

    ReplyDelete
  3. mohd kamal: itu la..memang dah sabar la nie..consume semua tue dengan baik & try to settle satu persatu

    en_me: amvoiiii...nak pegi tikam ke? hehehe

    ReplyDelete
  4. ko tau area gombak takk?
    dekat dengan pasar besar gombak.. ada traffic light tok pejalan kaki..

    you wrote:
    en_me boleh bagi direction tpt nie kat mane..nk try la

    ReplyDelete
  5. sakit.. insyaAllah tu cara wat kite insaf.. moga2 Allah kurangkan dosa kite.

    bateri laptop tu aku rase.. kes aku lagi berat. laptop aku kene curik, umah aku kene pecah masuk

    myvi tu.. xpe. kalo kite dh terkena, len kali kite dh tau nk expect ape bile kene situasi camtu lagi. ceh, aku ckp mcm la aku ni tere sgt bawa kete.

    ReplyDelete
  6. salam... dh settle prob??
    ada assignment menanti anda!!!!

    ReplyDelete
  7. en_me:sy tau area gombak..pasar besar gombak juga sy tahu..tak perasan plak kedai makan nie

    niwtode: itu la..aku terima je sume nie..nk suh aku lebih beringat & hati-hati..

    kes lo lg parah kan..hilang terus..pencuri tue tak aman hidup dia

    mohd kamal: sedang menguruskan untuk repair pintu kete sebab nk balik kg..nk tunggu siap ketuk & spray mau 2 minggu kete masuk bengkel :(

    adakah tugas tag?

    ReplyDelete

Hey you! Thanks for your 2cent! Appreciate it!